Már egymilliárdan vagyunk kövérek, és szép lassan bele is halunk

A becslések szerint már egymilliárd fölött járhat az elhízottnak tekintett emberek száma világszerte –számolt be róla az Egészségügyi Világszervezet és egy nemzetközi kutatócsoport friss jelentése, amely arra is rámutatott, hogy az elhízás már a legtöbb országban nagyobb problémát jelent, mint az alultápláltság.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 13:33
Sad,Plump,Fat,Woman,Choosing,Between,Sweets,And,Fruits,,Healthy, elhízott, kövér, elhízás, alma, diéta,
1954414906 Fotó: Inside Creative House
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Döbbenetes számú elhízott ember van – jelentette ki Majid Ezzati, az Imperial College London professzora, a Lancet folyóiratban csütörtökön publikált kutatás vezető szerzője.

A kutatók több mint 190 országból 220 milliónál is több ember adatait használták a jelentés elkészítéséhez.

Ezzati elmondta, hogy miközben az elhízottak aránya számos gazdagabb országban stagnál, máshol gyorsan növekszik. Hozzátette: az alultápláltság ugyan világszerte visszaszorulóban van, de sok országban továbbra is komoly probléma, és ott nemcsak az éhezés, hanem az elhízottság okozta egészségi problémákkal is meg kell küzdeni, ami kettős terhet jelent.

Francesco Branca, a WHO táplálkozási vezetője felidézte, hogy bár régebben a gazdagsághoz kötötték az elhízást, manapság világszerte gondot jelent.
A jelentés megállapította: 1990 és 2022 között a felnőtt lakosságban az elhízottak aránya több mint duplájára nőtt, az 5–19 éves korosztályban pedig megnégyszereződött.

Ugyanebben az időszakban az elemzés szerint az alultápláltnak tekintett lányok aránya ötödével, az alultáplált fiúké harmadával, a felnőtteké felével csökkent. Ezzati rendkívül aggasztónak nevezte az elhízottak arányának növekedését a gyermekek körében, egyúttal arra is rámutatott, hogy az éhezés továbbra is százmilliókat érint világszerte.

A súlyos alultápláltság káros a gyermekek fejlődésére, és akár halálhoz is vezethet. Az elhízás pedig számos súlyos betegség – köztük a cukorbetegség, a szív- és vesebetegség – kialakulásával fenyeget, és szintén korai halálozást okozhat.

A kettős teher elsősorban a szegény és a közepes jövedelmű országokban nőtt, például a karibi térségben és a Közel-Keleten. Ugyanakkor egyes európai országokban, köztük Spanyolországban is az elhízottak arányának csökkenését vagy stagnálását észlelték a kutatók.

A jelentés elkészítésében a nem fertőző betegségek kockázatait kutató (Non-Communicable Disease Risk Factor Collaboration) 1500 tudós vett részt. A kutatók legutóbb 2017-ben tették közzé megállapításaikat. Az akkori adattok szerint az ötévesnél idősebb lakosságból mintegy 774 millió volt az elhízott, globálisan minden nyolcadik ember, hasonlóan a jelenlegi adatokból leszűrt becslésekhez.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint az elhízás elleni küzdelemben olyan intézkedések segíthetnek, mint a magas cukortartalmú termékek megadóztatása és az egészséges iskolai étkeztetés népszerűsítése.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.