Migráció: elzárnák a németek a pénzcsapot

Országos szintű bankkártya-projektet szeretnének bevezetni, de a Zöldek folyamatosan fúrják a megoldást.

Forrás: Mandiner2024. 03. 22. 20:56
Refugees in Lower Saxony
migránsinvázió
18 October 2023, Lower Saxony, Brunswick: Three men stand in front of a sign at the Lower Saxony State Reception Office at the Braunschweig site. The number of refugees coming to Lower Saxony will not decrease in the foreseeable future. The state and municipalities have reached their limits when it comes to accommodating them. Minister President Weil visited the State Reception Office in Braunschweig on Wednesday. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi bankkártyavita továbbra is a terítéken van. Arról lenne szó, hogy a migránsoknak bankkártyára utalnák a juttatásaikat, ezzel pedig nyomon lehetne követni és kontrollálni, hogy mire költik el az összeget az illegális bevándorlók.

Irregular migrants stranded during wildfire in Dadia village of Greece
Folyamatosan jönnek az EU-ba a migránsok (Fotó: Europress/AFP/Ayhan Mehmet)

Azért vált ez ismét érdekessé, mert Bajorországban kísérleti jelleggel több körzetben megkapták a migránsok a bankkártyáikat.

Németországban novemberben megegyezett a balliberális szövetségi kormány a tartományi vezetésekkel egy nagyrészt egységes fizetési kártya bevezetéséről a migránsok számára. Az akkori megállapodás szerint a cél az volt, hogy németországi költésekre használhassák, ám például az otthon maradt rokonoknak való átutalásra már ne használhassák a megkapott összegeket. Novemberben tizennégy tartomány közös rendszer bevezetése mellett határozta el magát, miközben Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia saját bankkártya bevezetésére készült – írja a Mandiner.

A folyamat azonban akadozik. Ezzel kapcsolatban a CDU elnöke, Friedrich Merz arról beszél hogy a Zöldek blokkolják az országos szinű megoldást. Hozzátette azt is, hogy nem is érti, hogy miért akarják a tavaly novemberi megállapodást felrúgni.

Vannak olyan tartományok, amelyek már nem akarnak várni. Így Hamburgban elkezdődött egy próbaprojekt, és Türingiában is zajlik a kártyák kiosztása több körzetben.

Ugyanígy pedig Bajorországban is megkezdődött a teszt, csütörtöktől több körzetben is kártyákat osztottak a menedékkérőknek. Azok, akik  regisztráltak, közösségi szálláson élő menedékkérők, havonta 460 eurós összeget kapnak, amiből 50 eurót tudnak készpénzként levenni.

A kártyával a kiutalt menedékhely szerinti város vagy körzet meghatározott boltjaiban lehet vásárolni, de például az online vásárlás és a pénz tovább utalása nem lehetséges.

Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke szerint a cél az, hogy a menedékkérőket segítsék, ugyanakkor megakadályozzák azt, hogy a német államtól kapott pénzt külföldre utalják.

Borítókép: Bankkártyára utalnák Németországban a migránsoknak járó pénzt. (Fotó: Julian Stratenschulte / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.