NATO: Magyarország Klaus Johannist támogathatja Mark Rutte ellenében

Klaus Johannis a NATO főnöke lehet.

IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2024. március 7. Klaus Iohannis román elnök beszél az Európai Néppárt (EPP) kétnapos bukaresti kongresszusának második napi ülésén, 2024. március 7-én. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis a NATO főnöke lehet. Magyarország támogatja őt – ezzel a címmel idézte az Adevarul portál az egyik legismertebb román publicista elemzését. Sabina Fati a Deutsche Welle romániai kiadásának írt cikkében kiemelte: jelenleg a Románia–Magyarország párosra számíthat Klaus Johannis államfő Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben a katonai szövetség főtitkári pozíciójáért zajló versenyben.

A politikai újságíró úgy tudja, Johannishoz hű diplomaták jelenleg Washingtonban tárgyalnak a jelöltségről, a szövetség második legnagyobb hadseregével rendelkező Törökország pedig jól értesült források szerint kész támogatni Romániát. 

Magyarország esetleges támogatásával kapcsolatban Sárdi Gergő, a budapesti Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány biztonságpolitikai és fegyverkezési témákra szakosodott elemzője felidézte Johannis egy keddi kijelentését, mely szerint nem merülhet fel, hogy Románia NATO-küldetés részeként harcoló egységeket küldjön Ukrajnába. A szakértő szerint ez az álláspont hasonlít a magyar kormány nézetére, így ha a választás e két jelölt között dől el, Magyarország valószínűleg az eszkaláció elkerülését preferáló Johannist fogja támogatni azzal a jelölttel szemben, aki a fegyveres segítségnyújtást favorizálja.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke egy kedd esti televíziós interjúban azt mondta, nem volt meglepetés Klaus Johannis államfő bejelentése. Szerinte zajlanak a tárgyalások, egy harmadik jelölt is felbukkanhat. 

Rátermett vezetőre van szükség, aki tárgyal, jól kommunikál, képes arra, hogy a különböző elképzeléseket közös nevezőre hozza. Nem mondhatjuk, hogy Klaus Johannis nem rendelkezik ezekkel a képességekkel, az más kérdés, hogy jobbra jelzett és balra ment, de tárgyalt, koalíciókat hozott tető alá

– idézte a Maszol erdélyi portál Kelemen Hunort.

 

Borítókép: Klaus Johannis román elnök beszél az Európai Néppárt kétnapos bukaresti kongresszusának második napi ülésén, 2024. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.