Németországban üres a kassza, de még abból is fejnének

A rengeteg migráns, az elöregedő társadalom nem segít a német gazdaságon, ami a teljes összeomlás felé rohan.

2024. 03. 17. 19:39
null
Berlin, 2022. október 8. A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag elõtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Lindner német pénzügyminiszter arra figyelmezteti saját kormányát, hogy irányt kell váltania és megszorító intézkedéseket kell bevezetnie. A kiadások körüli vita azonban várhatóan csak fokozódik, a költségvetési hiány nyílt összecsapáshoz vezethet az országot irányító ballberális kormánykoalícióban.

A 2025-ös költségvetésről szóló tárgyalások kapcsán sok minden forog kockán. A kép azonban bonyolulttá vált, miután az ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy a kormány nem csoportosíthatja át azt a hatvanmilliárd eurót, amit a koronavírus-válságra szántak a költségvetés más területeire, mert ez a lépés alkotmányellenes lenne.

Azóta a kormány válságüzemmódba kapcsolt és számos területen igyekezett csökkenteni a költségeket, többek között a német gazdák kárára is. Ezek a megszorítások már tömeges tiltakozásokat váltottak ki, megmutatva, milyen kényes a helyzet.

Lindner kétségbeesetten szeretne némi távolságot teremteni koalíciós partnereitől, és megmenteni pártját a választási katasztrófától. A pénzügyminiszter szerint Németország pénzügyi helyzete borzasztó, és a költségvetési hiány a következő években csak nőni fog, hacsak nem tesznek intézkedéseket a kiadások visszaszorítására.

Az uniós jogszabályok értelmében Németország a gazdasági teljesítményének hatvan százalékára korlátozta adósságszintjét, ami drámai megtakarításokat igényel. 

Óriási problémát jelent Németország gyorsan elöregedő népessége, egyre több polgár megy nyugdíjba, miközben az adóbevételek csökkennek, a szociális ellátórendszer pedig növekszik – részben az ország robbanásszerűen növekvő bevándorlónépessége miatt .

Lindner partnerei, a zöldpártiak és a szociáldemokraták (SPD) nem hajlandók tovább csökkenteni a kiadásokat, mert az rontja választási esélyeiket.

Borítókép: A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag elõtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.