Elképesztő számokat közöltek a migrációs útvonalakról

Van miért aggódnia az európaiaknak, ugyanis nem lassul a tömeges illegális migránsok beáramlása a kontinensre. Brüsszel továbbra sem hajlandó megvédeni a külső határokat. Erre utal az is, hogy a Frontex új vezetője, Hans Leutens azzal érvel, hogy a bevándorlás megállíthatatlan. Mindeközben van olyan migrációs útvonal, ahol 541 százalékkal ugrott meg az áthaladó migránsok száma a korábbihoz képest.

2024. 03. 17. 18:34
State of emergency declared in Italy's Lampedusa Island after record-breaking migrant arrivals
LAMPEDUSA ISLAND, ITALY - SEPTEMBER 13: Migrants wait at deck of Favaloro Harbor as nearly 6,800 irregular migrants arrived on Italy's Lampedusa island over the last 36 hours, local media reported, on September 13, 2023. Located on the Mediterranean route leading from Africa to Europe, Lampedusa welcomed 5,112 irregular migrants Tuesday, and the flow continued even at night with over a thousand more, according to state-run news agency ANSA. Lampedusa City Council convened in an extraordinary meeting and declared a 'state of emergency' on the island. Local and regional authorities asked help from the Italian Government to deal with the emergency situation. Valeria Ferraro / Anadolu Agency (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa illegális bevándorlási válsága nem mutatja a lassulás jeleit: 2024 első két hónapjában 31 200 illegális határátlépést regisztráltak, ami a Frontex, az EU külső határőrizeti ügynökségének adatai szerint megegyezik a tavalyi rekordközeli számmal. Az egyik kiemelkedő adat az Európába vezető nyugat-afrikai útvonal mentén tapasztalható robbanásszerű növekedés, ott az elmúlt két hónapban 541 százalékkal ugrott meg az áthaladó migránsok száma a korábbiakhoz képest.

A nyugat-afrikai útvonal továbbra is a legforgalmasabb migrációs útvonal az EU-ban, januárban és februárban az érkezők száma megközelítette a 12 100-at. Ez volt a legmagasabb szám ebben a két hónapban azóta, hogy a Frontex 2011-ben elkezdte az adatgyűjtést

– tájékoztatott az ügynökség. 

Az elmúlt hónapokban a mauritániai székhelyű, emberkereskedelemre összpontosító bűnözői csoportok az országon keresztül átutazó szubszaharai migránsokat a Spanyolországhoz tartozó, de Afrika partjainál fekvő Kanári-szigetekre küldték.

Az embercsempészek ezeket az embereket egyre nagyobb számban zsúfolják be az apró hajókba, ami komoly veszélyt jelent az életükre, de a bandák számára nagyobb haszonkulcsot jelent.

Más útvonalakon is nagy ugrás történt, többek között a Földközi-tenger keleti részén, ahol 117 százalékos volt a növekedés. Eközben a közép-mediterrán útvonal, amelyen 2023-ban a legtöbb illegális átkelés történt, továbbra is csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt hónapokhoz képest.

Az új számok minden bizonnyal aggodalmat keltenek az emberekben, mert Brüsszel továbbra sem hajlandó megvédeni a külső határokat. Erre utal az is, hogy a Frontex új vezetője, Hans Leutens azzal érvel, hogy a bevándorlás megállíthatatlan.

Borítókép: Nem szűnik az illegális migránsok áradata Európa felé (Fotó: Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.