Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Orosz rakéta repült be a lengyel légtérbe, készenlétben a haderő

A lengyel hadsereget készenlétbe helyezték.

2024. 03. 24. 10:58
Sűrű fekete füst száll fel egy orosz rakétatalálatot kapott elektromos létesítményből a kelet-ukrajnai Harkiv városban 2024. március 22-én. Fotó: Jevhen Tyitov Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz cirklórakéta repült át Lengyelország légterén március 24-én hajnal 4.23-kor – erősítette meg a lengyel védelmi minisztérium. Tájékoztatásuk szerint 

a rakéta összesen 39 másodpercig haladt a lengyel légtérben, és a légvédelem radarrendszerei folyamatosan szemmel tartották.

Ennek köszönhetően biztosak benne, hogy az Ukrajnát célzó rakéta nem csapódott be lengyel területen, elhagyta a légteret. Lengyel sajtóértesülések szerint az orosz bombázók a murmanszki területről indultak. A cirkálórakéták nem kötött pályán mozognak, képesek manőverezni.

Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője közölte, Varsó magyarázatot fog kérni Moszkvától a légtérsértés ügyében – számolt be az MTI. „Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól” – írta X-oldalán közzétett bejegyzésében. Hozzátette:

Varsó egyúttal az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére, a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy a saját belügyi problémáival foglalkozzon.

Vasárnapra virradóra sűrű légicsapások érték Kijevet, valamint a nyugat-ukrajnai lvivi területet is, emiatt a lengyel fegyveres erőket is készenlétbe helyezték. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi  miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

Emlékezetes, hogy Lengyelországban tavaly már előfordult, hogy két emberrel a keleti országrészben rakéta végzett. Az esetet követő óriási felháborodásban még arról is ment a találgatás, hogy Lengyelország aktiválhatja a NATO kollektív védelmét szolgáló ötödik cikkelyt vagy a konzultációt összehívó negyedik cikkelyt.

 A hivatalos vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az orosz támadás elhárítására indított ukrán Sz–300-as légvédelmi rakéta darabjai hullottak be Lengyelországba.

Korbban előfordult már, hogy Románia területére zuhant drón, Horvátországban is zuhant már le egy eltévedt légi jármű, ami rövid ideig a magyar légtéren is áthaladt.

Nemrégiben pedig Kalinyingrád közelében a brit védelmi miniszter repülőgépének jeladóját hatástalanították az oroszok.

Borítókép: Sűrű fekete füst száll fel egy orosz rakétatalálatot kapott elektromos létesítményből a kelet-ukrajnai Harkiv városban 2024. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Tyitov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.