Oroszok zavarták meg a brit védelmi miniszter repülőgépét

Grant Shapps Lengyelországból tartott hazafelé, amikor elektronikai támadás érte a gépét.

2024. 03. 14. 19:21
SHAPPS, Grant; KOSINIAK-KAMYSZ, Wladyslaw
Orzysz, 2024. március 13. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel (b) és Grant Shapps brit védelmi miniszter kezet fog a Steadfast Defender 2024 NATO-hadgyakorlat helyszínén, az északkelet-lengyelországi Orzyszban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2024. március 13-án. MTI/EPA/PAP/Tomasz Waszczuk Fotó: Tomasz Waszczuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megzavarták a Brit Királyi Légierő repülőgépét, amely Grant Shapps védelmi minisztert szállította, mikor orosz területek közelében repült – adta hírül a BBC. A brit politikus éppen Lengyelországból tartott visszafelé az Egyesült Királyságba, mikor Kalinyingrád orosz exklávé közelében a Dassault Falcon 900 típusú repülőgép műholdas jeladója, melyet a helymeghatározáshoz is hasznának, körülbelül 30 percig nem működött.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője a Reutersnek megerősítette az incidens tényét, de elmondása szerint a történtekben nincs semmi szokatlan. A BBC-nek nyilatkozó biztonsági források szintén rámutattak, a térségben megszokott a hasonló interferencia. Hozzátették, Kalinyingrádot jelentős elektronikai fegyverrel is megerősítették az oroszok. A brit sajtónak nyilatkozó más források ugyanakkor arra figyelmeztettek, „felelőtlenség és civilek fölösleges veszélyeztetése” volt az orosz akció.

A tárca sietett leszögezni, hogy a védelmi miniszter gépe nem volt veszélyben, továbbá fel van szerelve olyan tartalékrendszerekkel, melyeket az oroszok nem tudtak hatástalanítani.

Kalinyingrád környékén azért meglehetősen „forró” a légtér. A NATO a napokban többször beszámolt róla, hogy a balti légteret biztosító gépeik azonosítatlan orosz harci gépeket fogtak el. 

Grant Shapps szerdán járt Lengyelországban, ahol az MTI tudósítása szerint arra figyelmeztetett, a NATO tagállamainak elegendő katonai és gazdasági erejük van ahhoz, hogy megállítsák Oroszország előrenyomulását a Nyugat felé.

Borítókép: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel (b) és Grant Shapps brit védelmi miniszter kezet fog a Steadfast Defender 2024 NATO-hadgyakorlat helyszínén, az északkelet-lengyelországi Orzyszban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2024. március 13-án. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Tomasz Waszczuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.