Országszerte utcára vonulnak a dühös lengyel gazdák + videó

A lengyel gazdálkodók több mint ötszáz útlezárást terveznek mára, hogy így tiltakozzanak az Ukrajnából érkező olcsó élelmiszerek importja és az Európai Unió klímapolitikája ellen.

Forrás: Reuters2024. 03. 20. 11:43
Farmers from Poland block German-Polish border
A lengyel mezőgazdasági termelők az A2-es autópályán a német-lengyel határ felé tartanak. A gazdák tiltakozása jelentős forgalmi akadályokhoz vezetett a Frankfurt (Odera) körüli határvidéken. A lengyel gazdálkodók hetek óta tartó tiltakozása az EU agrárpolitikája, de az olcsó mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő importja ellen is irányul. Fotó: Patrick Pleul Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel gazdák folytatják a tüntetéssorozatukat, amit a saját túlélésük érdekében indítottak el hetekkel ezelőtt. A mezőgazdasági termelők Lengyelországban és az EU számos országban a klímaváltozás elleni küzdelmet célzó Green Deal terv által rájuk rótt korlátozások megváltoztatását szeretnék. A gazdák lengyel zászlóval a kezükben zártak le egy utat Katowice déli városrészében, miközben almát osztottak a járókelőknek.

Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy termékeink valóban egészségesek és jók, de akkor miért nincsenek az üzleteinkben?

– mondta egy tüntető.

A lengyel farmerek a szomszédos Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára is újra vámot szeretnének, amelyet az orosz invázió után megszüntettek. Szerintük az ukrán gazdálkodók olcsó importtermékekkel árasztják el az EU piacait, amivel nem tudnak versenyezni, írta a Reuters.

Eközben megállapodott az uniós tagállamokat soros elnökként képviselő Belgium, az Európai Parlament jelentéstevője, a lett Sandra Kalniete és az Európai Bizottság az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi könnyítések újabb egy évvel való meghosszabbításáról, azonban több ponton szigorították az importszabályokat.

Mint arról lapunk is beszámolt, szerda hajnalra megszületett az egyezség: a méz, a kukorica, a zab és a dara is bekerült a mennyiségi korlátozás alá eső termékek közé. A búza azonban továbbra is kimaradt, annak ellenére, hogy többek között Lengyelország épp ezzel kapcsolatban szeretett volna előrelépést elérni.

A lengyelek most ismét országszerte tiltakozásokat hirdettek és több helyen az autópályát is lezárják. A lengyel gazdák traktoraikkal pedig Krakkóba tartanak.

A lengyel rendőrség közölte, hogy több mint 580, szerdára tervezett tüntetésről tudnak, amelyeken a becslések szerint hetvenezer ember vesz majd részt.

Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter az RMF FM rádiónak elmondta, hogy kedd késő estig tárgyalt a gazdákkal, és bár konkrét megoldás egyelőre nem született, a tárgyalásokat folytatják.

Beszélünk. A párbeszéd intenzív szakaszban van.

Borítókép: A lengyel mezőgazdasági termelők az A2-es autópályán a német–lengyel határ felé tartanak. A gazdák tiltakozása jelentős forgalmi akadályokhoz vezetett a Frankfurt (Odera) körüli határvidéken. A lengyel gazdálkodók hetek óta tiltakoznak az EU agrárpolitikája és az olcsó mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő importja ellen (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.