Több ezren tüntettek Madridban + videó

Ismét ezrek tiltakoztak a katalán amnesztiatörvény ellen.

2024. 03. 09. 19:37
null
Madrid, 2024. március 9. A katalán szeparatista vezetõknek amnesztiát biztosító amnesztiatörvény ellen tüntetnek Madridban 2024. március 9-én. MTI/EPA/EFE/Chema Moya Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer ember tüntetett Madrid belvárosában szombaton az úgynevezett amnesztiatörvény miatt, amely közkegyelmet biztosítana a szeparatista katalán politikusoknak és aktivistáknak.

Az amnesztiatörvény miatt már többször tüntettek idén az országban, mert a spanyol konzervatív Néppárt (PP), a jobboldali Vox párt és a Szocialista Párt egyes csoportjai elutasítják azt.

Ami a Voxot illeti, nem lesz fegyverszünet vagy béke ezzel a kormánnyal 

– mondta Santiago Abascal, a Vox párt elnöke a szombati madridi tüntetésen, ahol a demonstrálók hazafias dalokat énekeltek és a nemzet zászlaját lengették.

Az Együtt Katalóniáért párt hetek óta tárgyal a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) egy amnesztiatörvényről, amely megszüntetné a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a jogszabály első változatát január végén nem fogadta el a spanyol parlament alsóháza, épp az Együtt Katalóniáért képviselőinek elutasító szavazatai miatt, ugyanis a párt azt szerette volna elérni, hogy a függetlenségi törekvésekkel összefüggő, terrorcselekménynek minősített esetekben is járjon az amnesztia. A PSOE viszont ezt nem tette volna lehetővé azokban az ügyekben, ahol nyilvánvalóan és közvetlen szándékkal súlyosan megsértették az emberi jogokat.

Borítókép: A katalán szeparatista vezetőknek amnesztiát biztosító amnesztiatörvény ellen tüntetnek Madridban 2024. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.