Ismét beadta a derekát a katalán szeparatistáknak a szocialista spanyol kormány

Ismét engedtek a szocialisták és jóváhagyták a katalán függetlenségpárti mozgalom résztvevőinek szánt amnesztiatörvény új verzióját. Eszerint már a korrupt és terrorista bűncselekmények miatt vizsgált szeparatisták is megússzák a felelősségre vonást.

2024. 03. 08. 13:58
null
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez delivers a speech during a visit to the works on the orange metro line of the Spanish concessionaire Acciona in Sao Paulo on March 7, 2024. . Sanchez is on a 2-day official visit to Brazil. (Photo by Miguel SCHINCARIOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol parlament igazságügyi bizottsága elfogadta a függetlenségpártiak által követelt amnesztiatörvény kibővített tervezetét, amiről jövő héten szavaznak a kongresszusban.

A sokak szerint alkotmányellenes és jogállamiságot is sértő törvényt a katalán függetlenségpárti erők harcolták ki Pedro Sánchez miniszterelnöktől, aki kénytelen volt engedni a zsarolásnak, ugyanis nélkülük nem tudott volna kormányt alakítani. A kegyelmi intézkedésért cserébe a katalánok igennel szavaztak Sánchez tavaly novemberi beiktatására, ugyanakkor később már elégedetlenek voltak azokkal a feltételekkel, amelyekben eredetileg megegyeztek.

A törvényről január végén tartották meg az első parlamenti szavazást, melyen maguk a katalánok blokkolták annak végső elfogadását, ugyanis még több engedményt akartak kicsikarni Sánchezből. A spanyol kormányfőnek pedig nem volt más választása, mint újra meghajolni az egyre erőszakosabban követelőző szövetségesei előtt, ugyanis nélkülük nem tud törvényeket hozni a jelenlegi ciklusban.

A megújított amnesztiatörvény még több szeparatistának kedvez, ugyanis a korábbi megállapodással ellentétben ez már nem 2012-ig, hanem 2011 novemberéig visszamenőleg menti fel a felelősség alól az érintetteket. 

Az EFE hírügynökség szerint ez azt jelenti, hogy további kétszáz fő ússza meg a büntetést. Ráadásul az újabb zsarolással be tudták biztosítani a 2017 óta Brüsszelben bujkáló volt katalán elnök, Carles Puigdemont hazatérését is. A Katalónia függetlenségét alkotmányellenesen kikiáltó politikust az egyik spanyol bíró terrorcselekmény elkövetése miatt kezdte el vizsgálni a közelmúltban, így az amnesztiatörvény eredeti verziója szerint nem mentesülhetett volna minden felelősségre vonás alól. 

Az új törvénybe azonban már beemelték a nem súlyos terrorcselemények elkövetőit is, így Puigdemont-nak most már nem kell tartania attól, hogy hazatérése után bíróság elé állítják. Emellett részesülni fognak a kegyelmi intézkedésből azok a szeparatisták is, akik a függetlenségi mozgalom nevében pénzt sikkasztottak el a spanyol államtól, de ebből ők személyesen nem gazdagodtak meg. Az új amnesztiatörvény az európai és nemzetközi jog előírásait részesíti előnyben, szemben a spanyol büntető törvénykönyvvel.

Félix Bolaños elnökségi miniszter közölte, hogy újabb kulcsfontosságú lépést tettek a „katalóniai megbékélés” felé, ami mellett a baloldali kormánykoalíció elkötelezte magát. Emellett az amnesztiatörvény kiegészítése lehetővé teszi számukra azt is, hogy stabilizálják a törvényhozást. Bolaños úgy fogalmazott: az amnesztiatörvény „nemzetközi szinten referencia lesz” és „nyomot hagy majd a történelemben” azzal, hogy lezár egy konfliktusos szakaszt Katalónia és Spanyolország közös történetében.

Carles Puigdemont pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) szóvivője, Miriam Nogueras szerint az amnesztiatörvény most már tényleg átfogó, mindenkire kiterjed, és intézkedéseit a parlamenti jóváhagyás után azonnal alkalmazni fogják.

A katalán elnök, Pere Aragonès sajtótájékoztatóján szintén kifejezte örömét az újraszövegezett amnesztiatörvény mellett, majd közölte, hogy ezzel a spanyol állam elismeri azt az elnyomást, amit a függetlenségi mozgalom résztvevőire gyakorolt éveken keresztül, törvénytelenül.

A konzervatív Néppárt (PP) vezetője, Alberto Núnez Feijóo keményen fogalmazott az újabb célba ért zsarolás kapcsán. Szerinte azzal, hogy a szocialisták jóváhagyták a törvény új verzióját, nagyon súlyos bűncselekmények maradnak büntetlenül Spanyolországban. A pártvezér a szocialista pártot sújtó, nemrég kirobbant korrupciós botrányra utalva kijelentette: mindkét téma kéz a kézben jár annyi különbséggel, hogy „az egyikben a közpénzt, a másikban pedig a jogokat lopták el”.

A Vox elnökhelyettese, Ignacio Garriga szerint azzal, hogy a szocialisták engedtek a katalán zsarolásnak, ismét hazaárulást követtek el. A törvény pedig nem a békés együttélést, hanem az erőszakot táplálja, nem beszélve arról, hogy törvényessé teszi a közpénzek elsikkasztását politikai célból. Garriga tüntetésre szólította fel a civil társadalmat a „puccs megállítására”.

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP/Miguel Schincariol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.