Újabb balti állam szeretne Oroszországgal háborúzni

Edgars Rinkevics lett elnök merész nyilatkozata szerint a Nyugatnak nem kell attól tartania, hogy vörös vonalakat húz Oroszországnak.

Forrás: RBC.ua2024. 03. 15. 13:49
Edgars Rinkevics lett elnök az ukrán elnökkel folytatott megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón 2024. január 11-én a lettországi Rigában. Fotó: Gints Ivuskans Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem magunknak kell vörös vonalakat húznunk, hanem Oroszországnak, és nem kell félnünk érvényesíteni őket. Ukrajnának győznie kell, Oroszországot le kell győzni. Russia delenda est!

– mondta Edgars Rinkevics, írta meg az RBC.ua. A lett államfő vérmes kijelentései egybecsengenek Emmanuel Macron francia elnökével, aki nemrégiben arra buzdította Európát, hogy egyértelműen támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben

Volodimir Zelenszkij (b) ukrán elnök és Edgars Rinkevics lett államfő a 2024. január 11-i rigai megbeszéléseket követő közös sajtótájékoztatón. Fotó: AFP/Gints Ivuskans

 

Figyelemre méltó, hogy Rinkevics a „Russia delenda est” kifejezést használta, ami a híres latin „Carthago delenda est” kifejezésre rímel, miszerint „Karthágót el kell pusztítani”.

 

Kik szeretnének háborút?

Február végén Emmanuel Macron francia elnök felvetette annak lehetőségét, hogy a NATO csapatokat küldjön Ukrajna megsegítésére. Ebben a kérdésben azonban akkoriban hiányzott a konszenzus. Macron később pontosította, hogy a francia csapatok beavatkozhatnak Ukrajnában abban az esetben, ha az oroszok ismét előrenyomulnak Kijev vagy Ogyessza felé.

Számos NATO-ország, köztük Németország, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Spanyolország és Olaszország ellenezte ezt az elképzelést. Vannak azonban olyan országok, amelyek készek fontolóra venni egy ilyen lehetőséget, köztük leginkább a kis balti államok, Litvánia, Lettország és Észtország.

A lett elnök mellett, aki már korábban is erős kijelentéseket tett Oroszországról, Kaja Kallas észt miniszterelnök is támogatta Macron kezdeményezését, mondván, hogy az Ukrajnába küldött csapatok jelzést küldenek Vlagyimir Putyin orosz diktátornak.

 

Borítókép: Edgars Rinkevics lett elnök az ukrán elnökkel folytatott megbeszéléseket követően, a 2024. január 11-én Rigában, Lettországban tartott közös sajtótájékoztatón (Fotó: AFP/Gints Ivuskans)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.