Világháború közeleg, Macron megerősítette, hogy Franciaország kész megtámadni Oroszországot

Franciaország felkészül minden forgatókönyvre. Emmanuel Macron elnök a francia atomfegyvereket is megemlítette a Le Parisien francia napilapnak adott interjújában. A szavakból ítélve, tényleg nagyon rövid idő választ el bennünket a harmadik világháborútól.

2024. 03. 17. 6:22
Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a berlini szövetségi kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2024. március 15-én (Fotó: Lorenz Huter/photothek.de /DPA Picture-Alliance via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, újabb lépéssel kerültünk közelebb a harmadik világháborúhoz. Emmanuel Macron francia elnök a szombaton este megjelent interjúban kijelentette, hogy „valamikor” szükség lehet a nyugati szárazföldi hadműveletekre Ukrajnában. A háborúpárti politikus a német és lengyel vezetőkkel való találkozás után adott interjút a Le Parisien francia napilapnak. 

Emmanuel Macron francia elnök a világháború legnagyobb szószólójává vát (Fotó: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Emmanuel Macron francia elnök a világháború legnagyobb szószólójává vált (Fotó: Halil Sagirkaya/Anadolu/Anadolu via AFP)

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Macron a múlt hónapban nem volt hajlandó kizárni, hogy csapatokat telepítsenek Ukrajnába, amire Berlin és más európai partnerek szigorú választ küldtek.

A francia elnök azóta sem mondott le az ötletéről, de hangsúlyozta, hogy a nyugati szövetségesek nem kezdeményeznek. 

Lehet, hogy valamikor – nem akarok, nem fogok kezdeményezni – a helyszínen kell végrehajtanunk műveleteket, bármi legyen is az, hogy szembeszálljunk az orosz erőkkel

 – mondta Macron a Le Parisiennek

Franciaország erőssége abban rejlik, hogy meg tudjuk csinálni

 – tette hozzá.

A francia elnök hozzátette, hogy Európa sok országa ezen a véleményen van, így például a balti országok, Csehország, sőt Lengyelország is. Németország a maga részéről azonban továbbra is elutasítja az ötletet, hogy nyugati csapatok vonuljanak be Ukrajnába.

Mint a francia média beszámolt róla, ez volt az egyik oka annak, hogy a francia elnök gyorsan Berlinbe akart utazni, hogy „megakadályozza a fennálló stratégiai nézeteltérésekről szóló vitát”.

Ezek (a különbségek) nem léteznek

 – mondta Macron az interjúban, és hozzátette:

Németország stratégiai kultúráját a nagy óvatosság, a be nem avatkozás és az atomfegyverektől való elhatárolódás jellemzi. Nagyon más, mint a francia modell, amely rendelkezik nukleáris fegyverekkel, s amely fenntartotta és megerősítette a hivatásos hadseregét.

A harmadik világháborúra is készen állnak a franciák?

Emmanuel Macron hozzátette, hogy Franciaország felkészül minden forgatókönyvre.

Hiba lenne, ha nem tennénk meg. Meggyőződésem arról is, hogy e forgatókönyvek egy részében mindenki a saját (stratégiai kulturális) modellje szerint vállalhatná a felelősségét

 – jegyezte meg a francia elnök.

Macron, aki korábban azt mondta, hogy készen áll a tárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert ezt felelősségének tekinti, hozzátette, nem szabad megijedni Putyin „félelemretorikájától”.

Nem egy nagyhatalommal állunk szemben. Oroszország egy nukleáris fegyverekkel rendelkező középhatalom, amelynek bruttó hazai terméke (GDP) sokkal alacsonyabb, mint Európáé, alacsonyabb, mint Németországé, Franciaországé

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök kijelentette az interjúban azt is, hogy nem fog gratulálni Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért esetleges győzelméhez.

Macron háborús uszításai napról napra nyomon követhetők a médiában. A France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban a minap Macron úgy fogalmazott:

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön.

Borítókép: Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a berlini szövetségi kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2024. március 15-én (Fotó: Lorenz Huter/photothek.de /DPA Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.