Zaharova: Az orosz gabonára kivetett vámok világszerte növelhetik az éhezést + videó

Az orosz külügyminisztérium szóvivője elítélte az Oroszországból és Belaruszból származó gabonával szembeni uniós intézkedéseket, mely szerinte súlyosan érinti a globális élelmezésbiztonságot.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 03. 22. 9:22
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2023. április 4-én Moszkvában részt vesz egy sajtótájékoztatón az orosz külügyminisztériumban. Fotó: Alekszandr NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marija Zaharova Telegram-csatornáján kommentálta Ursula von der Leyennek, az orosz és a belarusz gabonára kivetett vámok emelésére vonatkozó javaslatát, megjegyezve, hogy az ilyen intézkedések „tovább súlyosbítják a világ élelmezési helyzetét, amely a Nyugatnak köszönhetően már így is abszurd”.

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós országok csúcstalálkozóján az orosz és a belarusz gabonára kivetett vámok emelését javasolta. Szerinte egy ilyen intézkedés meg tudná akadályozná „az európai piac sérülékenységét”, és egyben megfosztaná Oroszországot az ebből származó bevételeitől, írta a RIA Novosztyi.

Ennyire aggódik az éhező országok miatt? Hogyan járulnak hozzá az ilyen intézkedések a világ élelmezésbiztonságához? Ez csak súlyosbítani fogja a világ amúgy is abszurd élelmezési helyzetét

– írta válaszul Zaharova.

Korábban az EU azt közölte, hogy nem tervez szankciókat bevezetni az Oroszországból származó mezőgazdasági termékek exportja ellen, mert félő, hogy az negatív hatással lenne a globális élelmiszerpiac egészére és a gazdaságilag hátrányos helyzetű országokra.

Európában már évek óta zajlanak a gazdatüntetések, 2019-ben elsőként Hollandiában, majd a gazdák tiltakozó akciói 2023-ban számos európai országra átterjedtek.

A gazdálkodók a termékeik alacsony ára miatt tiltakoznak, aminek oka az ukrán áruk beözönlése, a drága műtrágya és üzemanyag, valamint a költségvetésből származó elégtelen finanszírozás, mutatott rá a RIA Novosztyi.

Brüsszel ismét megmutatja, hogy az uniós gazdák érdekei nem számítanak – kommentálta Roman Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője az EU szerdai döntését, amely továbbra is engedélyezi az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2023. április 4-én Moszkvában részt vesz egy sajtótájékoztatón az orosz külügyminisztériumban (Fotó:  AFP/Alekszandr Nemenov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.