Brüsszel elárulja az európai gazdákat

Az Osztrák Szabadságpárt szerint Brüsszel egyáltalán nem becsüli meg az uniós mezőgazdasági szereplőket.

2024. 03. 21. 15:55
Lezárnak a forgalom elől egy utat tüntetők a Varsó környéki Kazun Polskiban, amint a lengyel gazdák országszerte tiltakoznak az Európai Unió mezőgazdasági politikája, az úgynevezett zöld megállapodás és a vámmentes ukrán terményimport ellen (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel ismét megmutatja, hogy az uniós gazdák érdekei nem számítanak – kommentálta Roman Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője az EU szerdai döntését, amely továbbra is engedélyezi az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalát.

A mezőgazdasági termékekre, például a mézre vagy az árpagrízre vonatkozó egyedi korlátozások puszta kirakatrendezvények. A gabonaimportra vonatkozó korlátozások hiánya mellett a többi mezőgazdasági termékre megállapított vámmentes importmennyiségek is túl magasak ahhoz, hogy megfelelően védjék a hazai gazdákat

– mondta Haider, aki Brüsszel mellett élesen bírálta az osztrák szövetségi kormánypártokat is.

A néppárt nyilvánvalóan nem akarja és nem is tudja hatékonyan képviselni a hazai gazdák érdekeit Brüsszelben. Az EU már hadat üzent a gazdáknak az európai zöldmegállapodással. Az ukrán gabona vámmentes behozatalának folytatásáról szóló döntéssel Brüsszel zökkenőmentesen folytatja a gazdák elleni programját

– hangsúlyozta Haider. Ahogy arról lapunk is beszámolt a minap, óriási gazdatüntetés volt Lengyelországban. A lengyel gazdaszervezetek ugyan megállapodást írtak alá a földművelésügyi miniszterrel, de ennek ellenére nem állítják le a tiltakozásokat. Főként a nagyvárosok és a gyorsforgalmi utak megközelítése nehézkes.

Szerda este kilenc órakor még 169 gazdatüntetés volt országszerte – közölte az országos rendőr-főkapitányság illetékese. A hatóság egyben felszólította a demonstrációban részt vevő gazdákat, hogy tartsák be az előírásokat és a biztonsági szabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.