Az EU tovább ösztönzi az illegális migrációt Spanyolországban + videó

Brüsszel mintegy nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeget hagyott jóvá a baloldali spanyol kormánynak arra, hogy ellátást biztosítson az odaérkező illegális bevándorlóknak.

2024. 04. 19. 13:21
Las Raices Camp in Tenerife Island
Migránsok a Kanári-szigeteken. (Fotó: ANDRES GUTIERREZ / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel újabb húszmillió eurót hagyott jóvá Spanyolországnak a bevándorlók ellátására. Ahelyett, hogy az illegális migrációs útvonalak felszámolását mozdítaná elő, az Európai Unió ezzel az átszámítva mintegy nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeggel ismét csak arra ösztönzi az afrikai menekülteket, hogy induljanak útnak a dél-európai ország felé. Szinte a teljes, migrációs és menekültügyi alapból elkülönített pénzösszeget a Kanári-szigetek kapja meg és arra használhatja majd fel, hogy szállást, ételt, egészségügyi ellátást, tanácsadást és tolmácsszolgáltatást biztosítson az odaérkező afrikai menekülteknek.

A szigetcsoportra tavaly ősztől idén március végéig több mint 38 ezer bevándorló érkezett. Csak az idei első negyedévben pedig már hatszor annyi embert húztak partra, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint január 1-jétől április 15-ig 14 115 fő kötött ki Spanyolországban az előző évben regisztrált 2376 fővel szemben.

A legtöbb érkező szenegáli és mauritániai állampolgár, akikkel egyre több kísérő nélküli gyermek is utazik, akik különleges védelmet kapnak a spanyol kormánytól. A Kanári-szigetek már több mint 5400 kiskorúról kénytelen erőn felül gondoskodni, mert őket a törvények értelmében nem lehet hazaküldeni. A regionális elnök, Fernando Clavijo tavaly óta kéri Madrid segítségét, mivel befogadórendszerük folyamatosan az összeomlás szélén áll.

Ezen a héten kedden került terítékre a miniszterek tanácsa ülésén a bevándorlási törvény módosítása, mely a Spanyolországon belüli közös felelősségvállalást célozná meg azzal, hogy kötelezővé tenné a többi spanyol autonóm régiónak, hogy bevándorlókat vállaljanak át a Kanári-szigetektől.

 A legtöbb közösség önkéntesen erre nem volt hajlandó a migránsgyerekekkel járó rengeteg extra költség miatt. A módosító javaslatot jövő hétfőn adják át a kanári kormánynak és ha mindent rendben találnak, akkor a parlament elé kerül. Az illegális migrációs nyomás tavaly ősz óta gyakorlatilag egy másodpercre sem enyhült. Csak az elmúlt 24 órában 198 afrikai állampolgárt húztak partra a Kanári-szigetek több tagján, akik között 11 gyerek is utazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.