Bevette Brüsszelt az MCC: Frank Füredi véleménye fogadja a Politico olvasóit

A békepárti és migrációellenes konferencia leuralta a sajtót.

2024. 04. 17. 18:16
null
Brüsszel, 2024. április 16. Rendõrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület elõtt Brüsszelben 2024. április 16-án. MTI/AP/Sylvain Plazy Fotó: Sylvain Plazy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelbe érkezik a „cancel culture”, azaz a szabad véleménynyilvánítás eltörlésének bevett gyakorlata – olvasható a Politico címlapján, ahol Frank Füredinek, az MCC Brussels vezetőjének jelent meg véleménycikke. Az MCC a konferencia társszervezője volt, a konzervatív oktatási intézmény célja az volt, hogy brüsszeli agytrösztjével színt vigyenek az egyoldalú uniós véleménybuborék szívébe. Úgy tűnik, mostanra megkérdőjelezhetetlenül elérték ezt a céljukat, hiszen a héten teljesen uralták az európai portálok hírfolyamait.

A Politico megkereste Brüsszel polgármesterét és a kerület polgármesterét is, ahol a rendezvény zajlott, azonban ők nem reagáltak a megkeresésre.

A konferenciát lemondani próbálók úgy vélik, hogy a közéletet alá kell vetni a szólásrendészetnek. Ez mindannyiunk számára rossz hír, ideológiai hovatartozástól függetlenül

– írja az ismert szociológus. Saját tapasztalatairól beszámolva azt emelte ki, hogy amikor valaki a szólásszabadságról úgy beszél, hogy „hiszek abban de...”, akkor a lényeg a mondat második felében hangzik el. Ebből kiindulva – mint írja – már akkor érezte, hogy rossz hírekre számíthat, amikor egyáltalán felmerült az eredeti helyszín, a Concert Noble üzemeltetőjével való tárgyalások során, hogy meg lehet-e majd tartani a konferenciát vagy sem.

Az igazgató kitartott amellett, hogy hisz a toleranciában és szereti a szólásszabadságot 

majd jött a „de”. És tudtam, hogy a foglalásunkat törölni fogják.

Füredi leírta, hogy a Concert Noble igazgatója arra hivatkozva mondta le a konferenciát, hogy félti a személyzetét és maga a személyzet is félt, hisz a szélsőbaloldali Antifa csoport fenyegető üzeneteket terjesztett. „Amikor pedig felvetettem, hogy a rendőrség biztosan megvédi a helyszínt, közölte velem, hogy Brüsszel polgármestere úgy döntött, hogy nem biztosít rendőri védelmet a konferenciánknak” – számolt be a továbbiakról.

Az MCC Brussels igazgatója azt a megállapítást tette cikkében, hogy a biztonság kérdését ürügyként használják fel a rendezvény lemondásához, ami valójában egy politikai döntés volt. Ezt a megállapítását a helyszín igazgatója mosollyal és biccentéssel fogadta.

A véleménycikkben a professzor leírja, hogy hasonlóan jártak a második helyszínnel is, a Hotel Sofitellel, azonban akkorra már a szándék is elveszett, hogy leplezzék a politikai alapú véleménytiltást. „Etterbeek önkormányzatának polgármestere egyszerűen azzal büszkélkedett, hogy gondoskodott arról, hogy a konferenciát ne az ő területén tartsák meg” – írja.

Amikor a harmadik és egyben a konferenciának végül helyet adó Claridge Event Hallhoz tartozó közigazgatási terület polgármestere is megpróbálta lefújni a konferenciát, akkor végképp „orwelli rémálomban” érezte magát az MCC brüsszeli agytrösztjének vezetője. „Szerencsére a Claridge tulajdonosa komolyan vette a szólásszabadságot, és minden fenyegetés ellenére közölte a polgármesterrel, hogy a konferenciát megtartják” – fogalmazott.

A NatCon lemondását célzó kampány nem egyszerűen ez ellen a szervezet ellen irányult, hanem a demokrácia alapértékei ellen. A kampány mögött állók úgy vélik, hogy a közéletet alá kell vetni a szólás ellenőrzésének. Ez mindannyiunk számára rossz hír, ideológiai hovatartozástól függetlenül

– zárta gondolatait Frank Füredi.

Borítókép: Rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben 2024. április 16-án (MTI/AP/Sylvain Plazy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.