„Ennyit ér” egy orosz vagy ukrán élete: milliós kárpótlást kapnak az elesettek családjai

Sovány vigasz a hozzátartozóknak, de kárpótlást kapnak, ha családtagjuk meghal vagy megsebesül a fronton.

2024. 04. 03. 10:49
Irpin remembers late military personnel
Katonai főhajtás az irpinyi temetőben az orosz invázíó kezdetének második évfordulóján. (Fotó:Volodymyr Tarasov / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta az új törvényt, amely rögzíti, mennyi kárpótlást kapnak a háborúban elesett katonák hozzátartozói – adta hírül az Unian hírügynökség

A szabályozás értelmében összesen 15 millió hrivnya, azaz nem egészen 150 millió forintnak megfelelő összeg illeti meg őket.

A határozat szerint ennek ötödét (tehát 3 millió hrivnyát) megkapják egy összegben, majd további 300 ezer hrivnyát folyósítanak havonta. Arról is pontosan rendelkeznek, hogy a pénzt egyenlő arányban kell elosztani az arra jogosultak között. Ilyenek lehetnek a szülők, a házastárs, a kiskorú gyermekek. A törvény arra is kitért, hogy ha a jogosultak Oroszországban vagy Belaruszban élnek, akkor nem kapnak egy vasat sem. 

A kárpótlás nem jár automatikusan, azért a hozzátartozóknak kell jelentkezniük és dokumentumokkal igazolniuk a katona halálát.

Ez azért lehet problémás, mert több tízezer ukránt eltűntként tartanak nyilván. Azt pontosan nem tudni, hogy a kárpótlás mekkora terhet ró az ukrán költségvetésre, hiszen az elesett katonák száma szigorúan titkosított adat. Orosz – minden bizonnyal túlzó – híradások minap 80 ezer ukrán áldozatról számoltak be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly írt alá egy rendeletet, amely az ukrajnai háborúban elesett orosz katonák kártérítéséről szólt

Ez alapján az oroszok jóval szerényebb összegre, 5 millió rubelre, nagyjából 26 millió forintnak megfelelő összegre számíthatnak.

Azok se mennek haza üres kézzel, akik megsebesülnek vagy harctéri sokkot szenvednek, ők 3 millió rubelt kapnak. Emellett akik szolgáltak az ukrán fronton, az éveket nyugdíjukban duplán számolják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.