Európa a jelenleginél eredményesebb lehetne, nem rajonganak Ursula von der Leyenért

Elégedetlen hangok szűrődnek ki Montenegróból az Európai Bizottság irányba.

2024. 04. 02. 12:59
RAMA, Edi; RUTTE, Mark; ABAZOVIC, Dritan; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; BRNABIC, Ana
Tirana, 2023. október 16. Dritan Abazovic montenegrói, Ana Brnabic szerb miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Edi Rama albán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mark Rutte holland miniszterelnök (b-j) a Berlini folyamat csúcstalálkozóján Tiranában 2023. október 16-án. MTI/EPA/Malton Dibra Fotó: Malton Dibra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvetően zöldpárti szocialista Dritan Abazovics volt montenegrói miniszterelnök kritikával illette az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság munkáját. 

Az Európai Bizottságnak produktívabbnak kell lennie, több eredményt kell elérnie

– sérelmezte az alapvetően EU-párti politikus, mert úgy véli, hogy Európa a jelenleginél eredményesebb lehetne. A nyugat-balkáni országban politikai hovatartozástól függetlenül többek vélekedhetnek hasonlóan Brüsszelről.

Montenegró ugyanis 2010 óta tagjelölt és hat éve zártak le vele utoljára csatlakozási tárgyalási fejezetet. Abazovics egy interjújában úgy fogalmazott, hogy „rendkívül fontos, hogy a bővítés mellett álló pártok nagyobb támogatást kapjanak”.

 

Az elmaradozó előrelépések ellenére Montenegró a régió egyik leginkább EU-párti országa, a lakosság több mint 81 százaléka támogatja a tagságot.

Ami a bizottság jelenlegi vezetését illeti, Ursula von der Leyenre is kitértek az interjúban. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a hivatalban lévő elnök második ciklusát, diplomatikusan a következőket felelte Abazovics:

Von der Leyen asszonnyal jó az együttműködésünk, de úgy gondolom, hogy az Európai Bizottság számára jót fog tenni egy kis felfrissülés.

Borítókép: Dritan Abazovics montenegrói, Ana Brnabics szerb miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Edi Rama albán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mark Rutte holland miniszterelnök (b-j) a Berlini folyamat csúcstalálkozóján Tiranában 2023. október 16-án (Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.