Európának fel kell ébrednie és szembe kell néznie az iráni fenyegetéssel, mondta Izrael elnöke

Európa a jövőben megfizetheti az árát, ha nem harcol a gonosz birodalma ellen – jelentette ki Isaac Herzog egy interjúban.

Forrás: Politico2024. 04. 22. 11:30
Izrael-párti aktivisták a Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitóján. A múzeumot Willem-Alexander király nyitja meg többek között Isaac Herzog izraeli elnök jelenlétében. Fotó: Michel van Bergen Forrás: ANP/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai vezetők nem értik az Irán által a Közel-Keleten és azon túl jelentett veszélyt, mondta Isaac Herzog izraeli elnök egy vasárnapi interjúban, írta meg a Politico.

Isaac Herzog izraeli elnök beszédet mond a Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitó ünnepségén, az amszterdami portugál zsinagógában 2024. március 10-én. (Fotó: AFP/ Bart Maat)
Isaac Herzog izraeli elnök beszédet mond a Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitó ünnepségén, az amszterdami portugál zsinagógában 2024. március 10-én (Fotó: AFP/Bart Maat)

Az iráni kormány drónok ezreit biztosítja Oroszország számára az Ukrajna elleni háborúban, ugyanakkor Teherán tovább folytatja nukleáris fegyverprogramját – mondta Herzog, aki Iránt „a gonosz birodalmának” nevezte.

Azt hiszem, Európának fel kell ébrednie, méghozzá sürgősen

– mondta Herzog.

Miközben Izraelnek szembe kell néznie szövetségesei kritikájával a Gáza elleni támadás mértéke miatt, és Rafah izraeli megtámadására készül, Herzog világosan kijelentette, hogy Teherán az igazi ellenség. A múlt hétvégi, Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadásokra válaszul az izraeli kormány pénteken csapást mért Iránra. 

Ha nem ébrednek fel, és nem nem harcol a gonosz birodalma ellen a NATO-koalíció, akkor Európa fizetheti meg az árát a jövőben

mondta Herzog. 

Diákok tiltakoznak a G7-ek külügyminiszteri találkozóján Nápolyban, 2024. április 19-én. (Fotó: Anadolu/AFP/STRINGER)
Diákok tiltakoznak a G7-ek külügyminiszteri találkozóján Nápolyban, 2024. április 19-én (Fotó: Anadolu/AFP/Stringer)

A G7-ek külügyminiszterei pénteken elismerték a veszélyt, és megállapodtak abban, hogy szankciókat vezetnek be Teheránnal szemben, ha kiderül, hogy ballisztikus rakétákat szállít Moszkvának.

Az interjúban emellett Herzog elutasította Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetőjének felhívását, miszerint Izraelnek új választásokat kellene tartania, hogy kiutat találjon az országot a Hamász fegyveresek október 7-i támadása óta sújtó politikai zűrzavarból.

Azt javasolnám az amerikai politikai vezetőknek, hogy ne avatkozzanak be az izraeli politikába, hanem hagyják az izraeli közvéleményre és a politikai testületre, hogy meghozza saját döntését

– mondta Herzog.

Benjamin Netanjahu (b) izraeli miniszterelnök azt nézi, ahogy Isaac Herzog izraeli elnök köszönti Joe Biden amerikai elnököt a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren 2023. október 18-án, az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti harcok közepette. (Fotó: AFP/Brendan SMIALOWSKI)
Benjamin Netanjahu (b) izraeli miniszterelnök azt nézi, ahogy Isaac Herzog izraeli elnök köszönti Joe Biden amerikai elnököt a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren 2023. október 18-án, az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti harcok közepette (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

Az izraeli elnök azonban megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnököt „Izrael nagy barátjának” tartja, annak ellenére, hogy az amerikai vezető tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben, ellenezte a Rafah elleni tervezett támadást és Schumer beszédét támogató megjegyzéseket tett.

Közben a Gázai övezet déli részén az Izrael és a Hamász közötti háború halálos áldozatainak száma helyi tisztviselők szerint több mint 34 ezerre emelkedett – jelentette az AP hírügynökség.

Borítókép: Izrael-párti aktivisták a Nemzeti Holokauszt Múzeum megnyitóján. A múzeumot Willem-Alexander király nyitja meg többek között Isaac Herzog izraeli elnök jelenlétében (Fotó: ANP/AFP/Michel van Bergen)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.