Háború jöhet három év múlva a NATO és Oroszország között

A lengyelek körében egyre nagyobb a félelem egy esetleges, egész Európát lángba borító konfliktus miatt. Egy felmérés szerint az ország lakosainak többsége úgy véli, már három év múlva elkezdődhet ez a háború.

2024. 04. 10. 7:20
null
Ukrajna, 2024. április 8. Az orosz védelmi minisztérium felvételén Fagot páncéltörõ tankelhárító rakétával lõnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen 2024. április 7-én. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: Orosz védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen és egyre többet beszélnek arról, hogy az orosz–ukrán háborúból egy egész Európát érintő konfliktus lehet, amelyben a NATO és Oroszország csap össze. A lengyelek körében is eluralkodott a félelem egy ilyen háború veszélyei miatt.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) megtekinti a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én. Jobbról Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Egy felmérés szerint a válaszadók 83 százaléka úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború közvetlen veszélyt jelent Lengyelország biztonságára. Ez a szám az emberekben élő félelem jelentős növekedését jelzi, ugyanis tavaly novemberben 74 százalék tartott a háborútól – derült ki a CBOS közvélemény-kutató tanulmányából.

A felmérést március 7. és 17. között végezték, egy 1089 válaszadóból álló mintán – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a lengyelek 57 százaléka aggódik amiatt, hogy Oroszország a következő három–nyolc évben katonai támadást indíthat a NATO-országok ellen.

Ezzel szemben a válaszadók 32 százaléka valószínűtlennek tart egy ilyen forgatókönyvet.

 

Háborúra készül a főváros

Nem csak az emberek tartanak a háborútól Lengyelországban. Az ország fővárosa, Varsó harmincmillió dollárt költ a következő két-három évben óvóhelyekre és egyéb biztonsági intézkedésekre – közölte korábban a város polgármestere. Erről a Magyar Nemzet is beszámolt

Mint megírtuk, az óvóhelyek mellett a lengyelek a kórházakat is felkészítik a fenyegetésekre. A lakosságnak pedig tájékoztatást nyújtanak, miként kell vészhelyzetben reagálni.

A háborús mondatok kimondásával a lengyel miniszterelnök sem fukarkodik.

Nem akarok senkit megijeszteni, de a háború már nem a múlt fogalma

 – szögezte le a minap Donald Tusk lengyel miniszterelnök az olasz La Repubblica lapnak adott interjújában. Tusk úgy véli, hogy most már akármilyen forgatókönyv elképzelhető.

 

Borítókép: Fagot páncéltörő tankelhárító rakétával lőnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen 2024. április 7-én (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.