Harmadik világháborúhoz vezethet a bejelentett brutális iráni csapás?

Az iráni elnök arra figyelmeztet, hogy Izrael „legapróbb inváziója” „masszív és kemény” választ vonna maga után a hétvégi iráni támadást követően.

Forrás: The Times of Israel2024. 04. 17. 11:27
null
Teherán, 2024. április 15. Az Izrael elleni drón- és rakétatámadást ünneplik irániak Teheránban 2024. április 15-én. Az iráni hadsereg április 14-én hajnalban 185 drónt, 36 manõverezõ robotrepülõgépet és 110 föld-föld rakétát indított Izrael ellen, válaszul arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebrahim Raiszi elnök egy éves katonai felvonuláson mondott beszédet, amelyet Teherántól északra, egy laktanyába helyeztek át a szokásos helyszínéről, írja a The Times of Israel.

Ebrahim Raiszi, amint egy kormányülést vezet Teheránban 2024. április 2-án (Fotó: AFP/Iráni Elnökség)

Irán több száz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre a hétvégén, válaszul arra, hogy április 1-jén Izrael csapást mért Irán szíriai nagykövetségének épületére, amelyben több ember, köztük két iráni tábornok életét vesztette. Izrael az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a szomszédos Jordánia és más nemzetek segítségével sikeresen elfogta szinte az összes rakétát és drónt. Izrael válaszlépéseket ígért, anélkül, hogy megmondta volna, mikor és hogyan, míg szövetségesei minden felet a további eszkaláció elkerülésére szólítottak fel.

Raiszi szerint a szombati támadás korlátozott volt, és ha Irán nagyobb támadást akart volna végrehajtani, „semmi sem maradna a cionista rezsimből”. 

A perzsa állam „ügyesen” válaszolt az izraeli agresszióra, mondta el korábban lapunk kérdésére Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban a helyzet jelenleg kiszámíthatatlan. 

Izrael és Irán évtizedek óta árnyékháborút folytat, de a hétvégi csapás volt az első közvetlen iráni katonai támadás Izrael ellen. 

Borítókép: Az Izrael elleni drón- és rakétatámadást ünneplik irániak Teheránban 2024. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.