Izraelnek ment neki Donald Tusk

Kemény próbának teszik ki a lengyelek szolidaritását azok a kijelentések, amelyeket Izrael képviselői tettek a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntesének – köztük egy lengyelnek – a gázai övezetben történt halálával kapcsolatban – írta szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő az X közösségimédia-felületen.

2024. 04. 03. 14:39
TUSK, Donald
Washington, 2024. március 13. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után a washingtoni Fehér Házban 2024. március 12-én. Andrzej Duda lengyel elnök és Tusk Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulóján látogatott az Egyesült Államokba. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tusk a bejegyzésben név szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Yakov Livnét, Izrael varsói nagykövetét szólította meg, felidézve: a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberi terrortámadása miatt a lengyelek túlnyomó többsége teljes szolidaritást vállalt Izraellel.

Önök ma igazán kemény próbának teszik ki ezt a szolidaritást

– fogalmazott a lengyel kormányfő. A WCK önkénteseit kedden ért „tragikus támadás", valamint az, ahogyan arra Netanjahu és Livne reagált, „érthető dühöt vált ki” – tette hozzá.

A segélymunkások halálát okozó izraeli légicsapás miatt kedden felháborodását fejezte ki és az eset tisztázását követelte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is, aki erről telefonon beszélt izraeli hivatali partnerével, Jiszráél Kaccal.
Szerdán pedig Sikorski a lengyel közszolgálati rádióban Yakov Livne nagykövet előző napi X-bejegyzésére reagált. 

A nagykövet úrnak több mértéktartást és alázatot javasolnék

– írta.
Ennek előzménye, hogy az izraeli nagykövet azt írta az X-en: Lengyelországban „szélsőjobboldali és szélsőbaloldali erők is szándékos gyilkossággal vádolják Izraelt.”

Kifogásolta egyebek mellett, hogy Krzysztof Bosak, a lengyel parlamenti alsóház egyik alelnöke, az újliberális és radikális jobboldali kispártokat tömörítő Konföderáció politikusa „háborús bűntettek" elkövetésével vádolta meg Izraelt. Háborús bűntettet említett a WCK alkalmazottait érő légicsapással kapcsolatban Szymon Holownia alsóházi elnök is.

Sikorski ebben az összefüggésben azt írta: „amennyiben igaz, amit az izraeli sajtó ír”, és az izraeli erők „szándékosan mértek csapást a humanitárius konvojra abban a hiszemben, hogy abban egy közvetlen fenyegetést nem jelentő terrorista is utazott”, akkor ő „nem ismer olyan erkölcsi rendszert, amely ezt a tettet igazolná”.

Ha a támadók valóban „képesek voltak hét civil életének feláldozására egy terrorista megölése céljából”, akkor Izraelnek bocsánatot kell kérnie és jóvátételt kell fizetnie – jelentette ki Sikorski.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerdán a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban megerősítette: a dél-lengyelországi Przemysl kerületi ügyészsége eljárást indított az önkéntes lengyel segélyszervezeti alkalmazott szándékos megölése miatt. A 35 éves Damian Soból ugyanis Przemysl lakosa volt. Lengyelország az állampolgára halálának „teljes körű tisztázását várja el” az izraeli féltől – hangsúlyozta Siemoniak.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után a washingtoni Fehér Házban 2024. március 12-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.