Jön a migránspaktum Brüsszelben?

Szerdán közös vitát folytatnak az Európai Parlament plenáris ülésén a migrációs és menekültügyi csomagról. A vitákat követően maratoni szavazást is fognak tartani több, a bevándorlást érintő ügyben is.

2024. 04. 09. 22:04
Illegális bevándorlók a Humanity 1 hajó fedélzetén a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2024. március 4-én. Fotó: Antonino D'Urso Forrás: MTI/AP/LaPresse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan úgy vélik, hogy 

a választásokra készülve pánikszerűen próbálja a brüsszeli baloldal megmutatni, hogy képesek a migráció területén válaszokkal szolgálni, mivel a tömeges és ellenőrizetlen migráció 2015 óta folyamatosan növekvő társadalmi feszültségekhez vezetett. 

A jobboldal számára pedig erős ütőkártya a kampányban, amit a baloldal a migráció kezelése kapcsán „elért” az elmúlt évtizedben. 

Az új paktum a törvényhozók szerint „egységes és hatékony eljárást alkot meg a migránsok és menedékkérők ügyeinek rendezésére”. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője ugyanakkor lapunknak kifejtette, hogy mi a migrációs paktum valós jelentése:

Ez valahogy úgy nézne ki, hogy minden állam maga határozná meg, hogy hogyan tudna hozzájárulni a migráció európai uniós szintű kezeléséhez. Ennek azonban van egy aggasztó tényezője, hogy ebbe vélhetően belefoglalnák a migránsoknak az Európai Unió határain belüli szétosztását

– mutatott rá az elemző. 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is azt emelte ki, hogy a Soros-tervre emlékeztető migrációs paktum a magyarok akaratával sem egyezik. Bakondi szerint 

Brüsszelben sokan azt remélik, hogy elnyerhetik a választók bizalmát a júniusi EP-választáson a paktum életbe léptetésével, az ugyanis szigorúbb, mint amit számos baloldali és liberális képviselő jónak tartott volna.

Ugyanakkor a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is megjegyezte, hogy az új brüsszeli rendelkezések továbbra is csak erősítik az európai bevándorlási politika szívó hatását.

Borítókép: Illegális bevándorlók a Humanity 1 hajó fedélzetén a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2024. március 4-én (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Antonino D’Urso)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.