Rendkívül ritka jelenséget kaptak lencsevégre az Etna vulkánnál + videók

Európa legnagyobb vulkánján új kráter keletkezett, azóta füstgyűrűket bocsát ki.

2024. 04. 07. 8:52
Strombolian activity at Mount Etna of Italy
Illusztráció: Vulkáni tevékenység látható az Etna vulkán egyik kráterénél 2023. november 27-én. Fotó: Salvatore Allegra Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő felvételek lepték el a közösségi oldalakat arról, hogyan ontja ki magából az Etna a füstgyűrűket. Európa legnagyobb aktív vulkánján ugyanis kedden új kráter keletkezett – ez idézte elő a gázkitörést.

Tudományos lapok azonban megjegyezték, ritka jelenségről van szó, a füstkarikák csak egy bizonyos kráterforma és geometria esetén alakulnak ki.

Borítókép: Illusztráció: Vulkáni tevékenység látható az Etna vulkán egyik kráterénél 2023. november 27-én (Fotó: AFP/Anadolu/Salvatore Allegra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.