Szijjártó Péter Magyarország új szövetségeséről beszélt + videó

Magyarország az idei soros európai uniós elnöksége idején sokat szeretne dolgozni az együttműködés fejlesztésén a közösség és a közép-amerikai országok között – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Panamavárosban.

Forrás: MTI2024. 04. 16. 22:16
Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade, Peter Szijjarto held talks in Panama (Source: Facebook/Peter Szijjarto)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a panamai kollégájával, Janaina Tewaney Mencomóval közös sajtóértekezletén aláhúzta, hogy hamarosan a végéhez ér az EU és hat közép-amerikai állam társulási egyezményének ratifikációja, így annak életbe léptetése és végrehajtása a júliusban kezdődő magyar elnökségi félév idejére fog esni. Beszédében kiemelte, hogy erre nagy szükség van jelenleg, amikor a világ újból a blokkosodás irányába halad, ami rossz hír Magyarország és Panama számára egyaránt, hiszen mindkét ország a konnektivitás pártján áll.

Magyarország és Panama majdnem tízezer kilométernyi távolságra van egymástól, de ennek ellenére az érdekeink számos ponton azonosak. Magyarország a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja Európában, Panama pedig a keleti és a nyugati óceánok összekötő országa

– mutatott rá. Méltatta a Panama-csatorna szerepét a szabad és akadálymentes kelet–nyugati kereskedelemben, arra is kitérve, hogy jól látható, milyen zavarokat tudott okozni a Szuezi-csatorna ellehetetlenülése.

Ha a világkereskedelemnek ilyen fontos ütőereit egyszerre lehetetleníti el a terrorfenyegetettség vagy egy fegyveres konfliktus, akkor az az egész világkereskedelmet és az egész világgazdaságot mélyütéssel gyakorlatilag a padlóra tudja küldeni

– figyelmeztetett. – Ezért Panama és Magyarország együttesen áll ki a béke mellett, együtt áll ki a szabad és tisztességes világkereskedelem mellett – jelentette ki. 

Ma elhatároztuk, hogy szövetségre lépünk, és ennek keretében együtt lépünk fel a világ blokkosodása ellen, az összeköttetések bővítése érdekében

– tette hozzá.

 

Fókuszban az illegális bevándorlás

Szijjártó Péter érintette az illegális bevándorlás kérdését is, leszögezve, hogy Magyarország ebben nem lehetőséget, hanem veszélyt lát, különösen a tranzit- és a célországok vonatkozásában.

Az illegális migráció magával hozza a terrorfenyegetést, a szervezett bűnözést, illetve a droghasználat terjedését, ezért az illegális migrációval szemben fel kell lépni. Szigorú migrációs politikára van szükség ahhoz, hogy országaink és polgáraink biztonságát garantálni tudjuk. Ezért Panamával együtt lépünk fel, hogy az illegális migrációnak megálljt lehessen parancsolni, s így a világ egyetlen állama se legyen kiszolgáltatva az illegális migráció jelentette biztonsági kockázatoknak

– vélekedett. Kiemelte: a sikeres magyar fellépés kulcsa, hogy nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdésként kezelik az ügyet a hatóságok, ugyanis a határsértés bűncselekmény, támadás egy ország szuverenitása ellen.

Visszautasítunk minden olyan, nemzetközi szervezetektől, NGO-któl származó bírálatot, amely minket abba az irányba nyomna, hogy nyissuk ki a határunkat, és engedjünk be mindenkit. Szó sem lehet róla

– szögezte le. Illetve ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy a felek tárgyalni fognak arról, hogy Magyarország milyen típusú segítséget, tanácsot, hozzájárulást tud nyújtani Panama határainak hatékonyabb védelméhez. A miniszter végül a kölcsönös tisztelet fontosságát hangsúlyozta a kétoldalú együttműködésben, szavai szerint ennek biztos alapját adja az ösztöndíjprogram, amelyben évente tíz panamai hallgató tanulhat magyarországi egyetemeken.

Emellett biztos jövőt ad ezen együttműködésünknek az agrár-felsőoktatási kapcsolatunk, a lehetséges gyógyszergyártási együttműködésünk, valamint a magyar víz- és hulladékgazdálkodási technológiák bevetése itt, Panamában

– sorolta. Majd rámutatott, hogy a kormány számos hazai vállalat külföldi beruházásaihoz támogatást nyújt, így ha a panamai fél felajánlja a speciális gazdasági zóna kedvezményeit, akkor a kétoldalú együttműködés új sikertörténete lehet a gyógyszeripar, miután a szektor egyik szereplője már Brazíliában is megvetette a lábát.

Ma egy politikai készségről és nyitottságról tettünk tanúbizonyságot kölcsönösen, s a csapataink most meg fogják beszélni a technikai részleteket, és remélem, hogy sikerrel fogunk járni

– összegzett.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Panamában tárgyalt (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.