Török választási bizottság: az ellenzéki CHP nyerte el a legtöbb tisztséget a helyhatósági választásokon

A Köztársasági Néppárt (CHP) nyerte el a legtöbb tisztséget a törökországi helyhatósági választásokon – közölte tegnap a központi választási bizottság vezetője, bár a hivatalos végeredményeket még nem tették közzé.

Forrás: MTI2024. 04. 01. 18:58
Fordulópontot jelenthet a vasárnapi török helyhatósági választások eredménye a belpolitikában (Fotó: AFP/OZAN KOSE)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmet Yener, a központi választási bizottság vezetője szerint a CHP az előzetes eredmények szerint a 81 nagyvárosi polgármesteri tisztségből 35-öt tudott megszerezni. Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) ezzel 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert polgármesteri poszttal. A kurdbarát DEM párt tíz polgármesteri helyet szerzett, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) nyolcat, az iszlamista Yeniden Refah párt pedig kettőt – ismertette az adatokat Ahmet Yener.

A választási részvétel alacsonyabb volt a korábbi helyi választásokon mérteknél, Yener szerint 78,1 és 80,7 százalék között mozgott. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint 2019-ben a választók 84 százaléka adta le voksát.

Nem értük el azt az eredményt, amelyet akartunk, illetve amelyben reménykedtünk

– mondta még vasárnap késő este Erdogan támogatóihoz intézett beszédében Ankarában. Kijelentette, hogy tiszteletben tartja a török nemzet döntését. Hangsúlyozta egyúttal, hogy ez nem a vég, hanem egy fordulópont az AKP számára annak érdekében, hogy azonosítsák és kijavítsák a hibákat.

Köszönhetően állampolgárainknak, a török demokrácia ismételten megmutatta érettségét

– tette hozzá. Erdogan 21 évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy pártja országszerte vereséget szenvedett. 

Az előzetes – még nem hivatalos – eredmények szerint, amelyeket az Anadolu ismertetett, a szavazatok csaknem teljes összesítése mellett Ekrem Imamoglu, a CHP jelöltje maradt Isztambul polgármestere a voksok mintegy 51 százalékának elnyerésével, kihívója, Murat Kurum (AKP) a szavazatok hozzávetőleg 40 százalékát kapta meg. Az Anadolu szerint a fővárosban, Ankarában is a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas (CHP) több mint húsz százalékponttal vezet AKP-s kihívója előtt.

Borítókép: Fordulópontot jelenthet a vasárnapi török helyhatósági választások eredménye a belpolitikában (Fotó: AFP/Ozan Kose)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.