Visszaszámlálás indul: trópusi járványok fenyegethetik a magyarokat is

Járvány jöhet, és erre sem az emberek, sem a közegészségügyi rendszerek nincsenek felkészülve – fogalmazott a professzor.

Forrás: The Guardian2024. 04. 25. 14:41
szúnyog
szúnyog Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szúnyogok által terjesztett betegségek világszerte terjednek, különösen Európában, a klímaváltozás miatt – fogalmazott a The Guardiannek a szakértő, aki azt is kifejtette, hogy a rovarok olyan betegségeket terjesztenek, mint a malária és a dengue-láz, 

amelyek előfordulása az elmúlt 80 évben jelentősen megnőtt.

Rachel Lowe kifejtette, mindez azért lehetséges, mert a globális felmelegedés miatt melegebb és párásabb a levegő, amely így megkönnyíti a túlélésüket. A professzor az eddigi kutatásai alapján most arra figyelmeztet, hogy 

a szúnyogok által terjesztett betegségek az elkövetkező néhány évtizedben Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika és Ausztrália jelenleg nem érintett részein is elterjednek.

A világnak tehát fel kell készülnie e betegségek meredek felfutására.

Az éghajlatváltozás miatti globális felmelegedés azt jelenti, hogy a maláriát és a dengue-lázat hordozó és terjesztő kórokozók több régióban találhatnak otthonra, és ezek a járványok olyan területeken fordulnak elő, ahol az emberek immunrendszere erre nincs felkészülve, ugyanúgy, ahogy a közegészségügyi rendszerek is felkészületlenek

– fogalmazott a professzor. A dengue-láz korábban elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókban fordult elő, ugyanis a hosszabb meleg évszakok és a ritkább fagyok azt eredményezték, hogy ez a világ leggyorsabban terjedő szúnyogok által terjesztett vírusos betegsége lett, és Európában is egyre terjed.

A dengue-lázat hordozó ázsiai tigrisszúnyog 13 európai országban honosodott meg 2023-ig: Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Máltán, Monacóban, San Marinóban, Gibraltárban, Liechtensteinben, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Görögországban és Portugáliában. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.