Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az izraeli védelmi erők újabb túszok holttestét találták meg Gáza északi részén

A három túsz holttestét a hadsereg és a Shin Bet biztonsági ügynökség közös akciója során találták meg Dzsabalíjában, az elmúlt napok „hírszerzési információinak” elemzése után.

Forrás: The Times of Israel2024. 05. 24. 14:40
Gyászol egy látogató a Hamász Szupernova zenei fesztivál elleni október 7-i támadásában túszul ejtett vagy meghalt emberek emlékművénél, a fesztivál helyszínén, a dél-izraeli Kibbutz Reim közelében 2024. május 13-án Fotó: JACK GUEZ Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izraeli Védelmi Erők az éjszakai hadműveletben három újabb túsz holttestét találták meg a Gázai övezet északi részén – jelentette a hadsereg péntek reggel, írja a The Times of Israel.

A 30 éves Orión Hernández Radoux, a 42 éves Hanan Yablonka és az 59 éves Michel Nisenbaum október 7-én halt meg – közölte a hadsereg. Egészen a közelmúltig azonban nem volt információ róluk, így úgy vélték, hogy még életben vannak. Mindhármukat Mefalsim térségéből rabolták el, ugyanott, ahol a Hamász terroristái meggyilkoltak és elraboltak négy további túszt, akiknek holttestét a múlt héten találták meg egy dzsabalíjai alagútban.

A most megtalált mexikói–francia állampolgárságú Radoux barátja volt a múlt héten megtalált egyik túsznak, akivel közösen vettek részt a Szupernova zenei fesztiválon, amikor azt a Hamász terroristái megtámadták. Akkor Mefalsim térségébe menekültek, ahol a terroristák elrabolták őket.

A Hamásznak a Szupernova zenei fesztivál elleni támadásában túszul ejtett vagy meghalt emberek portréit tartják hozzátartozóik egy megemlékezésen (Fotó: AFP/ Ahmad Gharabli)

A szderóti Nisenbaumot szintén a Mefalsim területéről rabolták el a többi tússzal együtt. Éppen a hadsereg gázai hadosztályának Re’im melletti bázisára tartott, hogy elhozza unokáját, de már nem ért oda. Az izraeli hírszerzés adatai szerint a három túszt október 7-én reggel ölték meg, vagy Mefalsimban, vagy röviddel később, útban a Gáza északi részén fekvő Dzsabalíja felé.

Miután a holttesteket visszahozták Izraelbe, és az Abu Kabir törvényszéki intézetben az éjszaka folyamán azonosították őket, a családjaikat a hadsereg képviselői értesítették.

Az izraeli kampánycsoport május 22-én tette közzé azokat a felvételeket, amelyeken öt izraeli női katonát fogtak el palesztin fegyveresek egy katonai támaszpontról a Hamász október 7-i támadása során, miután családjuk engedélyt adott rá (Fotó: AFP/Hostages and Missing Families Forum)

A túszok visszaszerzésének hírére a Túszok és Eltűnt Családok Fóruma nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította a kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a még mindig Gázában fogva tartott személyek hazatérésének elősegítése érdekében.

Holttestük visszaszerzése csendes, de határozott emlékeztető arra, hogy Izrael Állam köteles azonnal tárgyalócsoportokat küldeni, egyértelmű követeléssel, hogy olyan megállapodást hozzanak létre, amely gyorsan hazahozza az összes túszt: az élőket rehabilitációra, a meggyilkoltakat pedig azért, hogy el lehessen őket temetni

– írja a nyilatkozat.

Tavaly október 7-én a Hamász Izraelben mintegy 1200 embert ölt meg, és 252 túszt – többnyire civileket – ejtett foglyul. Izrael katonai offenzívával válaszolt a Hamász megsemmisítésére és a túszok kiszabadítására, a háború immár nyolcadik hónapja tart.

Jelenleg úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 121 túsz még mindig Gázában van, miután november végén egy egyhetes tűzszünet során 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából, négy túszt pedig már ezt megelőzően szabadon engedtek. Három túszt élve mentettek ki a csapatok, és 19 túsz holttestét is megtalálták, köztük három olyan túszt is, akit tévedésből megölt a hadsereg.

Borítókép: Gyászol egy látogató a Hamász Szupernova zenei fesztivál elleni október 7-i támadásában túszul ejtett vagy meghalt emberek emlékművénél, a fesztivál helyszínén, a dél-izraeli Kibbutz Reim közelében 2024. május 13-án (Fotó: AFP/Jack Guez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.