Magyar–izraeli túsz szerepel a Hamász legújabb videójában

Az iszlamista Hamász terrorszervezet videófelvételt tett közzé szombaton két, október 7-én elhurcolt izraeli túszról, köztük a magyar–izraeli kettős állampolgárságú Omri Miranról.

2024. 04. 27. 21:00
A Hamász még mindig rengeteg izrael túszt tart fogva (Fotó: NurPhoto via AFP/Melissa Bender)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A 47 éves Omri Mirant, két kislány édesapját a Nahal Óz kibucban található otthonából vitték el a terroristák a Gázai övezetbe, ahonnan egészen szombatig nem volt róla életjel. Egyik kislánya csak féléves volt elrablásakor. Miran mellett a 64 éves amerikai–izraeli kettős állampolgárról, Keith Siegelről is közzétettek egy felvételt.

Ezeken a túszok családjukhoz és az izraeli kormányhoz szólnak, szeretetükről biztosítják hozzátartozóikat, és a kiszabadulásukat szolgáló egyezmény megkötését szorgalmazzák.

Nem egyértelmű, hogy mikor rögzítették a képsorokat, de Miran a videón azt mondja, hogy már 202 napja tartják fogva, Siegel pedig a jelenleg is tartó pészah ünnepét említi meg, ami arra utal, hogy a közelmúltban készülhettek a felvételek.

Keith Siegel és Omri Miran életjele a legvilágosabb bizonyítéka annak, hogy az izraeli kormánynak mindent meg kell tennie még a függetlenség napja előtt az összes elrabolt visszajutásáról szóló megállapodás jóváhagyásáért. Az élőket rehabilitálni kell, a meggyilkoltakat pedig méltóképpen eltemetni – emelte ki az elraboltak családjainak központja a videók közzététele után.

A Hetek közéleti hetilap szerint a felvétel közzététele után a túszok családjai egy olyan közleményt adtak közzé, amelyben bírálják az izraeli kormányt, hogy a katonai nyomás ellenére nem tudták hazahozni a szeretteiket.

Izrael államának választania kell: a túszok vagy a háború

 – olvasható a közleményben. A hozzátartozók szerint a gázai övezet déli részén található Rafah városába való behatolás a túszok életét veszélyezteti. Omri Miran feleségével egyébként a Hetek is készített egy interjút, ebben az édesanya elmesélte az ominózus nap drámai történéseit. Az édesapa elrablását egyébként a terroristák élőben közvetítették.

Borítókép: A Hamász még mindig rengeteg izraeli túszt tart fogva (Fotó: NurPhoto via AFP/Melissa Bender)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.