Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Döbbenet Szlovákiában a Robert Ficót ért merénylet után

Kritikus állapotban szállították kórházba a szlovák kormányfőt.

2024. 05. 15. 17:27
Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet az első kormányfő elleni merénylet Szlovákia történelmében. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Robert Ficót a Pozsonytól mintegy százötven kilométerre fekvő Nyitrabányán, egy Művelődési Ház előtt lőtte meg egy támadó, amikor éppen a támogatóit üdvözölte az utcán.

 

Sajtóinformációk szerint Ficót hasba és mellkason lőtték, jelenleg kritikus állapotban fekszik a besztercebányai kórházban. A feltételezett támadót a rendőrség a helyszínen őrizetbe vette. Egy hetvenéves férfiról lehet szó, aki a tömegben megbújva nyitott tüzet.

 

Megdöbbenéssel tölt el bennünket a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke elleni támadás. Egy civilizált társadalomban nem tűrhetjük az ilyen cselekedeteket senki ellen. Mindannyiunknak össze kell fognunk az erőszakos cselekmények ellen. A miniszterelnök elleni támadás a szlovák államiság és szuverenitás elleni támadás. Ebben a pillanatban mindent meg kell tennünk a társadalom megnyugtatása érdekében. Egyértelműen elítéljük az agressziót, az erőszakot és a politikusok és más köztisztviselők elleni támadásokat. Mielőbbi felépülést kívánunk a miniszterelnöknek, és imáinkban gondolunk rá

– mondta Milan Majersky, a Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője.

Több miniszter is elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást a kézdivásárhelyi kabinet ülése után. – Megdöbbentő, ami Handlovában történt. Remélem, Robert Fico jól van – mondta Denisa Saková gazdasági miniszter. Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter a miniszterelnök elleni támadást szörnyű tettnek minősítette. Richard Takác mezőgazdasági miniszter szintén támogatásáról biztosította Ficót.

Határozottan elítélem az erőszakos cselekményt, amely ma történt Handlovában a kormányülést követően, ahol Robert Fico miniszterelnököt lelőtték. Ez a cselekmény elfogadhatatlan. Egy demokratikus országban ilyesmi soha nem történhet meg

– jelentette ki Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter.

A Nemzeti Tanács plenáris ülésén Dana Kleinert éppen az RTVS megszüntetéséről szóló vitában szólalt fel, amikor megszólalt a kürt, ami azt jelezte, hogy az ülést berekesztették. Lubos Blaha, a parlament alelnöke jelezte, határozatlan időre felfüggeszti a parlament ülését, majd az ellenzéket okolta a támadásért, ami miatt óriási botrány robbant ki a parlament üléstermében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.