Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Eltemették Ebrahim Raiszi iráni elnököt szülővárosában, Meshedben

Szülővárosában, Meshedben eltemették csütörtökön a helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnököt.

2024. 05. 23. 19:31
AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2024. május 22.
Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap folyamán emberek százezrei özönlötték el az ország északkeleti felében található Meshed utcáit, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. 

Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint hárommillióan vettek részt a temetésen, független becslés nem áll rendelkezésre.

A koporsót egy teherautóval szállították a meshedi Reza imám mauzóleumába, a síita ország legfontosabb kegyhelyére.

Ezrek tartották a magasba Raiszi képmásait és a temetéseken hagyományos fehér virágokat. A mauzóleumot és az utcákat is az elnök portréi, fekete zászlók és síita jelképek díszitették.

Kedd óta az ultrakonzervatív politikustól híveinek tízezrei búcsúztak Tabríz, illetve Kom városokban.

A szerdai gyászszertartást Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette Teheránban, aznap munkaszüneti napot hirdettek. A főváros lakói mobiltelefonjukra üzenetet kaptak, amelyben felszólították őket, hogy vegyenek részt a mártírrá nyilvánított Raiszi gyászszertartásán.

Az IRNA állami hírügynökség szerint hatvan ország képviselője jelent meg a temetésen, köztük a tunéziai elnök és a katari emír, Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet kettes számú vezetője, Náim Kászem.

Irán ugyanabban a helikopter-balesetben elhunyt külügyminiszterét, Hoszein Amirabdollahiánt Teheránban temették el csütörtökön.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Amirabdollahián, Raiszi és a helikopteren velük utazó másik hét személy vesztette életét a vasárnap történt szerencsétlenségben Irán északnyugati részén.

A június 28-ra kitűzött elnökválasztásig az államügyeket Mohamad Mokbar korábbi első alelnök vette át, a diplomáciai tárca irányítását pedig Amirabdollahián hivatali helyettese, Ali Bakeri-Káni.

Borítókép: Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.