Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Az iráni elnök meghalt a helikopter-balesetben, jelenti a helyi sajtó

Megtalálták az iráni elnök helikopterét. A helyi sajtó szerint elhunyt Ebrahim Raiszi.

2024. 05. 20. 5:07
In this photo provided by Islamic Republic News Agency IRNA on May 19, 2024, shows the helicopter carrying Iran's President Ebrahim Raisi taking off at the Iranian border with Azerbaijan after the inauguration of the dam of Qiz Qalasi, in Aras. A helicopter in the convoy of the Iranian president was involved in "an accident" in East Azerbaijan province on May 19, state televsion reported, without specifying if the president was on board. (Photo by Ali Hamed HAGHDOUST / IRNA / AFP)
Az IRNA Iszlám Köztársaság hírügynökség által 2024. május 19-én készített fotón az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter látható, amint felszáll. (Fotó: Ali Hamed HAGHDOUST / IRNA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Mehr hírügynökség jelentése szerint Ebrahim Raiszi elnök és a helikopter többi utasa, köztük a külügyminiszter is „mártírhalált halt”. 

Az Iráni Vörös Félhold által 2024. május 20-án közzétett videóból készült képkocka azt mutatja, hogy egy kutató-mentő csapat tagjai az iráni elnök, Ebrahim Raiszi helikopter lezuhanásának helyszínére siettek (Fotó: Iráni Vörös Félhold / AFP)
Az Iráni Vörös Félhold által 2024. május 20-án közzétett videóból készült képkocka azt mutatja, hogy egy kutató-mentő csapat tagjai az iráni elnök, Ebrahim Raiszi helikopter lezuhanásának helyszínére siettek (Fotó: Iráni Vörös Félhold/AFP)

Iráni lapok korábban a Vörös Félholdra hivatkozva arról számoltak be, hogy megtalálták Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopterének roncsait.

Még mindig reménykedünk, de a baleset helyszínéről érkező információk nagyon aggasztók

− mondta pár órával ezelőtt a Reuters hírügynökségnek egy meg nem nevezett iráni tisztviselő.

Az iráni Vörös Félhold vezetője pedig elmondta, hogy a mentőcsapatok elérték a baleset helyszínét – számolt be róla az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. A tisztviselő szerint a helikopter teljes kabinja „jelentősen megsérült és kiégett”. 

A Reuters beszámolója már ezelőtt úgy fogalmazott, hogy halványul a remény, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök és külügyminisztere túlélte a helikopter-balesetet a hegyvidéki terepen és a jeges időben – közölte a tisztségviselő hétfőn, miután a kutatócsoportok megtalálták a roncsot.

Raiszi elnök helikoptere teljesen kiégett a balesetben... sajnos félő, hogy minden utas meghalt

– mondta a tisztviselő a Reutersnek.
A mentőcsapatok egész éjjel hóviharokkal és nehéz terepen küzdöttek, hogy hétfőn a hajnali órákban elérjék a roncsot Kelet-Azerbajdzsán tartományban.

Az iráni alkotmány szerint az elnök halála vagy akadályoztatása esetén az első alelnök veszi át az elnöki tisztséget és látja el azt, amíg legfeljebb ötven napon belül választást nem tartanak. Az első alelnök jelenleg Mohammad Mokhber, aki 2021 augusztusa óta tölti be a tisztséget, előtte egy, az iráni legfelsőbb vezető közvetlen irányítása alatt álló gazdasági konglomerátumot irányított 14 éven keresztül.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kényszerleszállást hajtott végre az iráni elnököt és a külügyminiszter is szállító helikopter vasárnap. Információk szerint a gép Irán Kelet-Azerbajdzsán tartományában szállt le, az első hírek szerint baleset volt, később azonban arról számolt be a média, hogy a rossz időjárás, a heves széllökések és a köd miatt kellett megszakítania útját.

A mentést azonban nagyban megnehezítette, hogy eleinte nem tudták pontosan, hol landolt a helikopter, a mentőcsapatok pedig a sűrű köd miatt sem tudtak könnyen haladni. 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Borítókép: Az IRNA Iszlám Köztársaság hírügynökség által 2024. május 19-én készített fotón az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter látható, amint felszáll (Fotó: Ali Hamed Haghdoust/IRNA/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.