Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Tömegek az elnök temetésén Iránban + videó + galéria

Megkezdődött a helikopter-balesetben meghalt elnök temetése. Rengetegen gyászolják a vezetőt.

2024. 05. 22. 12:25
AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2024. május 22. Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tömeg jelent meg Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban szerdán. Több kilométeres területet bocsátottak a gyászolók rendelkezésre, hogy az emberek leróhassák kegyeletüket a helikopter-balesetben meghalt vezető előtt. 

AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein; RAISZI, Ebrahim
Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A 63 éves Raiszi és a vasárnapi balesetben meghalt hét másik ember koporsóját, köztük a külügyminiszterét, iráni zászlókkal terítették le. Azokra pedig a képeiket helyezték. Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette a gyászszertartást. A néhai Raiszi elnök koporsóján egy fekete turbán volt elhelyezve, ezzel jelezve, hogy Mohamed próféta közvetlen leszármazottja. 

– Ó Allah, mi csak jót láttunk tőle – mondta Hamenei a halottakért mondott szokásos imában arabul, az iszlám szent könyve, a Korán nyelvén. Miután távozott, a tömeg előresietett hogy mindenki megérinthesse a koporsókat. A szertartás után az emberek a vállukon vitték ki a koporsókat, és azt kiabálták, hogy „Halál Amerikára!” ,miközben teherautókra helyezték őket. A temetési menet ezt követően Teherán belvárosán keresztül az Azadi, vagyis Szabadság térre vonult, ahol a néhai elnök korábban beszédeket tartott. A gyászmenetben emberek milliói gyűltek össze az iráni állami televízió beszámolója szerint.

A szertartáson részt vettek az iráni Forradalmi Gárda legfőbb vezetői, és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője is. A temetés előtt Haníje beszélt a tömeghez, miközben egy szónok a „Halál Izraelre!” kiáltásra buzdította a jelenlévőket. Az elhunyt elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Meshedben.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió közölte, a környéken szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben. Az utcákat teljesen lezárták a forgalom elől és több biztonsági ellenőrző pontot is létrehoztak.

 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és az összes többi utas meghalt abban a helikopter-balesetben, amely Irán Kelet-Azerbajdzsán tartományában történt vasárnap.

Borítókép: Gyászolók Ebrahim Raiszi iráni elnök temetésén Teheránban 2024. május 22-én. A három nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.