Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Az iráni elnök kabinetfőnöke tisztázta a halálos baleset körülményeit

Az elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokról számolt be a szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni államfő kabinetfőnöke kedden az állami televíziónak adott interjújában.

Forrás: MTI2024. 05. 21. 19:34
AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2024. május 21. Az iráni elnöki hivatal képén a helikopterszerencsétlenségben életét vesztõ Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat koporsóját viszik katonák a teheráni Mehrabád repülõtéren 2024. május 21-én. A két nappal korábbi balesetben életét vesztette többek között Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. MTI/AP/Iráni elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derült volt az idő, teljesen tiszta és világos – ismertette Golam-Husszein Eszmaili, aki a három helikopterből álló géprajból a legutolsóban utazott Tabríz városába. Mint mondta, mintegy félórás repülési idő után egy felhőréteghez értek. A raj közepén repülő elnöki helikopter pilótája utasítást adott arra, hogy emelkedjenek magasabbra. Nem sokkal később annak a gépnek a pilótája, amelyen Eszmaili utazott, észrevette, hogy az elnöki gépnek nyoma veszett.

Miért fordultunk vissza?

– tette fel a kérdést akkor Eszmaili. A segédpilóta azzal válaszolt akkor neki, hogy eltűnt az elnök helikoptere. A legénység akkor azt feltételezte, hogy kényszerleszállást hajtott végre. A két megmaradt helikopter perceken át körözött a térség felett, de aztán hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat. A rossz látási viszonyok miatt a két helikopternek is le kellett szállnia nem sokkal később egy rézbánya mellett. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – vasárnap délután vesztette életét Irán északnyugati részén a szerencsétlenségben. Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Alijev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A katasztrófa feltehetőleg a rossz időjárási viszonyok miatt történt.

Borítókép: Az iráni elnöki hivatal képén a  helikopterszerencsétlenségben életét vesztő Ebrahim Raiszi iráni elnök és a többi áldozat koporsóját viszik katonák a teheráni Mehrabád repülőtéren 2024. május 21-én (Fotó: MTI/AP/Iráni elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.