Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ebrahim Raiszitól búcsúznak a világ vezető politikusai

Az egész világot bejárta a hír, miszerint Ebrahim Raiszi, Irán 2021 óta hatalmon lévő elnöke vasárnap helikopterbaleset során életét vesztette az ország Kelet-Azerbajdzsán tartományában. Az éjszaka folyamán a világ vezető politikusai fejezték ki reményüket, hogy az államfő túlélte a katasztrófát, hétfő reggel óta viszont már a részvétnyilvánító üzenetek érkeznek Teheránnak.

2024. 05. 20. 12:01
Iranian president Raisi's death in a helicopter crash covered in newspapers headlines in Iran
Iráni újság számol be az elnök, Ebrahim Raiszi haláláról 2024. május 20-án. Fotó: Fatemeh Bahrami Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Iránban gyászolják Ebrahim Raiszi elnököt, aki vasárnap azt követően vesztette életét, hogy az azeri–iráni határ környékéről Tebriz városába tartva lezuhant az őt szállító helikopter. A halottak között van az államfőn túl Hoszein Amir-Abdollahián külügyminiszter, Malek Rahmati, Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója, Mohammad Ali Ale-Hasem, Irán legfelsőbb vezetőjének helyi képviselője, valamint Mehdi Muszavi testőr. Teherán sorra kapja nemzetközi partnereitől a részvétnyilvánításokat.

Elsők között fejezte ki részvétét Pakisztán miniszterelnöke, Sebaz Saríf a közösségi oldalán. A kormányfő közölte, bízott abban, hogy jó híreket kap a Raiszit és kollégáit szállító helikopterrel kapcsolatban, „de sajnos nem így lett” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Iránnak küldött üzenetében hangsúlyozta, „Ebrahim Raiszi kiemelkedő politikus volt, aki egész életét hazája szolgálatának szentelte”. 

Mohammed Shiá asz-Szudáni iraki miniszterelnök közösségi oldalán búcsúzott az iráni elnöktől. Közölte, mély szomorúsággal fogadták Raiszi, a külügyminiszter, valamint a helikopter többi utasának halálát. Csatlakozott a sorhoz a Hamász palesztin terrorszervezet is, méltatva a palesztinkérdés eddigi támogatását. A libanoni Hezbollah szintén részvétét fejezte ki, az országban hétfőn háromnapost gyászt is bejelentettek.

Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír szintén részvétét fejezte ki Iránnak és az ország lakosságának. „Allahhoz tartozunk, és hozzá fogunk visszatérni” – írta közösségi oldalán. Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan is X-oldalán üzent Iránnak, kiemelve, tanúja volt annak, Raiszi mennyit tett az iráni nép és a régió békéjéért elnöki ideje alatt. Hozzátette: Irán mellett állnak. Ilham Alijev azeri elnök pedig úgy fogalmazott, „Irán elveszített egy prominens politikust, aki egész életét hazája szolgálatában töltötte”. Csatlakozott a sorhoz Hszi Csin-ping kínai elnök is, hangsúlyozva, az iráni elnök halálával egy jó barátot veszített el Kína.

Raiszi halálhíre az európai vezető politikusokhoz is eljutott – részvétét fejezte ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. 

Borítókép: Iráni újság számol be az elnök, Ebrahim Raiszi haláláról 2024. május 20-án (Fotó: AFP/Anadolu/Fatemeh Bahrami)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.