Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Fico elleni merénylet – konkrét részleteket közöltek a kormányfő sérüléseiről

Csak millimétereken múlt a szlovák miniszterelnök élete, miután öt helyen lőtték keresztül Robert Fico vékonybelét.

Forrás: parameter.sk2024. 05. 29. 14:00
A 2024. május 15-én készült képen Robert Fico szlovák miniszterelnök látható, amint az orvosok és biztonsági adatait a szlovákiai besztercebányai kórházba szállítják, ahol ellátják, miután "többszöri lövést kapott". Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erik Kalinák, a Smer–SD képviselője beszélt a május 15-i kormányülés után meglőtt miniszterelnök konkrét sérüléseiről. A képviselő szerint Robert Fico vékonybele több ponton is megsérült, konkrétan öt helyen átlőtték, írja a Parameter.sk.

A Besztercebányán található F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápolják, miután május 15-én több lövést kapott. Fotó: AFP

„Ott voltam a helyszínen, beszéltem az orvosokkal, millimétereken múlt, hogy a sérülés végzetes legyen” – idézi Kalinákot a Postoj.sk portál. Kalinák szerint a lövés kritikus helyeket érintett, de az orvosok csodát tettek.

Haslövés esetén a bélrendszer sérül, és ilyen esetben nem lehet azonnal tudni, hogy a bemeneti és kimeneti sérülés között mekkora mértékű a roncsolódás. Ilyen esetekben az adott bélszakasz eltávolítása a protokoll, mert az a gyógyulási esélyt növeli, annak időtartamát is rövidíti, mondta el lapunknak korábban egy sebész.

A kormányhivatal arról tájékoztat, hogy a miniszterelnök állapota napról napra javul. A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház hivatalos közleményben tájékoztatott a kormányfő állapotáról. A miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, és csak a rehabilitációja legalább fél évet vehet igénybe, írtuk korábban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Robert Fico kormányfőt a kormány május 15-én tartott nyitrabányai kihelyezett ülése után sebesítette meg súlyosan egy 71 éves férfi. Az elkövetőt a Speciális Büntetőbíróság őrizetbe vette. Juraj Cintula lévai író nem értett egyet a kormány politikájával. Ezzel indokolta a támadását. A háborúpárti férfiról az is kiderült, hogy korábban Ukrajna-párti tüntetéseken vett részt azokon a helyszíneken, ahol a kormány kihelyezett üléseket tartott.

 

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök, amint a besztercebányai kórházba szállítják, ahol ellátják, miután több lövést kapott (Fotó: AFP)
 

 

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.