Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Robert Fico élete csak a szerencsén múlt?

Vajon csak a szerencsén múlt, hogy nem sikerült Juraj Cintulának megölnie Szlovákia miniszterelnökét? A 71 éves háborúpárti szlovák író ötször lőtt rá Robert Ficóra, ám szakértők szerint nem először fogott fegyvert a férfi – ugyanis azzal a pisztollyal, amit használt, valamint figyelembe véve a köztük lévő kis távolságot, akár meg is ölhette volna a kormányfőt.

2024. 05. 17. 7:41
FICO, Robert
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Fotó: Radovan Stoklasa Forrás: MTI/TASR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletről. A kormányfőre szerdán adtak le öt lövést Nyitrabányán, ahol aznap kormányülést tartottak. Az elkövetőt azonnal elfogták, a 71 éves Juraj Cintula lévai író azzal indokolta támadását, nem értett egyet a kormány politikájával. Szakértők azonban úgy látják, a körülmények arra utalnak, a szlovák férfi nem először fogott fegyvert, tekintve, hogy az öt lövésből négy eltalálta Ficót, emellett minden bizonnyal előnyére vált, hogy kis távolságból adta le a lövéseket.

Egyértelmű, hogy az illető tudta, hogy kell kezelni a fegyvert, és nem ez volt az első alkalom, hogy fegyvert fogott

– vélekedett L’udovíta Miklánka szlovák fegyverszakértő a szlovák Pravda lapnak.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy a Cintula által használt, és az ahhoz hasonló fegyverek tárába általában 10-15 golyó fér be, tehát akár háromszor ennyi lövés is érhette volna a miniszterelnököt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a háborúpárti férfiról az is kiderült, hogy korábban Ukrajna-párti tüntetéseken vett részt azokon a helyszíneken, ahol a kormány kihelyezett üléseket tartott.

Csak a szerencsén múlt Robert Fico élete?

Szlovák híradások szerint a támadónak volt fegyvertartási engedélye, mellyel egyszerűen besétálhat bármilyen üzletbe és megvásárolhatta a pisztolyt. Minden bizonnyal fegyverhasználati tapasztalata is volt, a fegyvertartási engedély ugyanis nem elég, többkörös vizsgálaton kell bebizonyítani, hogy a leendő vásárló nem bűncselekmények elkövetése miatt akar fegyverhez jutni.

A szakértő szerint egy magánbiztonsági szolgálatnál szerezhette fegyverhasználati tapasztalatait az elkövető, hogy pontosan melyiknél, azt egyelőre nem tudni.

Kiemelte továbbá azt is, hogy hatóságok általában jobban tudnak reagálni az olyan fegyverekre, mint például a gépkarabély, szemben a kis hatótávolságú kézifegyverekkel – minden bizonnyal ez is előnyére vált Cintulának. Példaként az Egyesült Államokat említette meg, ahol a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények mintegy 80 százalékát kis hatótávolságú fegyverekkel, többnyire pisztollyal követik el.

Milyen fegyverrel akarták megölni Robert Ficót?

Megkezdődtek továbbá azok a találgatások is, hogy milyen fegyvert használhatott Juraj Cintula a Robert Fico elleni merényletkísérletre. Elemzők egy kilenc milliméteres CZ 75 típusú, cseh gyártmányú pisztoly mellett tették le a voksukat, melyet 1975-ben kezdtek el gyártani, és miután a civil fegyvertartás lehetősége felmerült, az elsők között terjedt el a pisztoly. Újonnan egy ilyen típusú pisztoly ára 600 és 700 euró (232–271 ezer forint) között mozog, de használtan már 300–400 euróért (116–155 ezer forint) is hozzá lehet jutni. L’udovíta Miklánka hangsúlyozta, ezeket a fegyvereket elsősorban katonai célokra szánják, és úgy tervezik, hogy egy lövéssel súlyos sérülést, de akár azonnali halált is lehet okozni.

CZ 75 típusú pisztoly. Forrás:  Wikipédia

 

Szigoríthatják a fegyverviselési törvényeket

Szlovákiában körülbelül 90 ezer embernek van fegyvertartási engedélye, ami azt jelenti, hogy a Cintula által használt fegyverhez hasonló pisztolyok tízezrei, vagy akár százezrei lehetnek magánszemélyeknél. A fegyverszakértő egyébként azt sem zárta ki, hogy másnál is volt fegyver, amikor Fico Nyitrabányán járt. „Ha van 90 ezer ember, akinek fegyverviselési engedélye van, akkor naponta legalább egy olyan emberrel találkozol, akinek van fegyvere, de nem tudsz róla” – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy a szlovák törvények értelmében a fegyverviselőnek titokban kell tartania, hogy fegyver van nála, így nem kizárt, hogy a miniszterelnököt védő testőrök sem vették észre Cintula pisztolyát.

A szlovák lőfegyver-tulajdonosok szövetségének elnöke, Legis Telum nem tartja kizártak, hogy szigorítani fogják a fegyvertartási engedélyeket Szlovákiában.

L’udovíta Miklánka statisztikai adatokra hivatkozva azt mondta, Szlovákiában a legalacsonyabb a legális lőfegyverek száma, száz lakosra 7,5 jut – Csehországban ez az érték 14, Németországban 20, Ausztriában pedig 40.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.