Lengyel katonát késelt meg egy migráns a belarusz–lengyel határon

Lengyel katonát késelt meg egy, a fehérorosz–lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló, a sebesültet kórházba szállították, állapota stabil – közölte kedden a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

Forrás: MTI2024. 05. 28. 14:08
Polish-Belarusian Border
A Lengyel Köztársaság határtáblája Wlodawában, a 15. számú lengyel határoszlop közelében, a lengyel-fehérorosz határon, 2023. július 9-én a lengyelországi Wlodawában. Fotó: Artur Widak Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidens keddre virradóan az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében történt, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést. A határőröket és az őket segítő katonákat a behatolók faágakkal és kövekkel dobálták.

Polish-Belarusian Border
A Lengyel Köztársaság határtáblája Wlodawa közelében, a 15. számú lengyel határoszlopnál, a lengyel–fehérorosz határon, 2023. július 9-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)

Magdalena Koscinska, a hadsereg regionális alakulatának szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: a támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns egy lengyel katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel megszúrt a bordája tájékán. A sebesültnek a helyszínen egyik kollégája nyújtott elsősegélyt, miközben a migránsok továbbra is agresszív módon viselkedtek.

A kiérkezett mentők a megsebesült katonát kórházba szállították. Orvosok közlése szerint nincs életveszélyben, állapota stabil.
Katarzyna Zdanowicz, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság határőrségének szóvivője a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: néhány órával az incidens előtt két lengyel határőr is megsebesült. Az egyiket a migránsok összetört palackkal az arcán sebesítették meg, a másiknak pedig a karját szúrták meg egy bothoz rögzített késsel. Mindkét határőrt kórházba szállították.

A podlasiei határőrség által ellenőrzött szakaszon az év elejétől több mint 15 ezer határsértési kísérlet történt.

Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes kedd reggel a közszolgálati rádiónak elmondta: a fehérorosz határon növekszik a migrációs nyomás, az illegális bevándorlók a fehérorosz titkosszolgálatok által támogatott nagyobb csoportokban próbálnak áttörni Lengyelországba.

Borítókép: A Lengyel Köztársaság határtáblája Wlodawában, a 15. számú lengyel határoszlop közelében, a lengyel–fehérorosz határon 2023. július 9-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.