Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Spanyolország 1,2 milliárd dolláros katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Spanyolország azt tervezi, hogy Patriot rakétákat és Leopard harckocsikat küld Ukrajnának egy korábban bejelentett, 1,13 milliárd euró (1,23 milliárd dollár) értékű fegyvercsomag részeként – írja a Reuters. A fegyverszállítást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök spanyolországi hivatalos látogatása során jelentik be.

Forrás: Reuters2024. 05. 27. 10:22
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök beszédet mond, amelyben bejelentette, hogy Spanyolország elismeri Palesztinát államként 2024. május 22-én a madridi Képviselői Kongresszuson. Fotó: Thomas COEX Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország azt tervezi, hogy Patriot rakétákat és Leopard harckocsikat küld Ukrajnának a múlt hónapban bejelentett 1,13 milliárd eurós (1,23 milliárd dollár) fegyvercsomag részeként – jelentette hétfőn az El Pais forrásaira hivatkozva a Reuters

Egy Leopard 2A4 harckocsi érkezik a NATO DRAGON-24 hadgyakorlatára az észak-lengyelországi Korzeniewoba, 2024. március 4-én. (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)
Egy Leopard 2A4 harckocsi érkezik a NATO Dragon–24 hadgyakorlatára az észak-lengyelországi Korzeniewóba, 2024. március 4-én. Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Spanyolország több kulcsfontosságú Patriot légvédelmi rakétát ad át Ukrajnának, valamint 19 használt, német gyártmányú Leopard 2A4 harckocsit és más spanyol gyártmányú fegyvereket, például drónok elleni felszerelést és lőszert – írja a spanyol lap.

Az új fegyverszállítási kötelezettségvállalást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői madridi hivatalos látogatása során jelentik be, ahol találkozik Pedro Sanchez miniszterelnökkel és VI. Fülöp spanyol királlyal.

A csomag értékét a múlt hónapban hagyta jóvá a kormány, bár azt nem részletezte, hogy milyen fegyvereket tartalmaz. Az ukrán Unian úgy tudja, hogy a fegyverszállításra június végén kerülhet sor.

A román hadsereg Patriot rakétavető rendszere. Fotó: AFP

Május 24-én Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok újabb fegyvercsomagot biztosított Ukrajnának 275 millió dollár értékben. Blinken szerint az Ukrajnának korábban kiutalt amerikai katonai segítség már eljutott a frontvonalra, az újabbat pedig rövid időn belül küldik, írt erről az Unian.

 

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök beszédet mond, amelyben bejelentette, hogy Spanyolország elismeri Palesztinát államként 2024. május 22-én a madridi Képviselői Kongresszuson (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.