Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Amerikai rakétákat lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett + videó

Az orosz légvédelmi erők három ATACMS rakétát és két drónt semmisítettek meg, jelentette a RIA Novosztyi. Múlt heti kijevi látogatása után Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra ösztönzi Joe Bident, hogy oldja fel az amerikai fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 05. 24. 8:53
Az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszere (ATACMS) rakétát lő ki a Keleti-tengerbe egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy dél-koreai-amerikai közös munka során. Fotó: DÉL-KOREAI VÉDELMI MINISZTÉRIUM Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolgálatban lévő orosz légvédelem tegnap este a Krím fölött megsemmisített három ATACMS rakétát, amelyeket az Ukrán Fegyveres Erők indított el. A Belgorodi terület fölött két drónt, míg a Fekete-tengeren a Krím felé tartó, személyzet nélküli hajót hatástalanítottak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszere (ATACMS) rakétát lő ki a Keleti-tengerbe egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy dél-koreai-amerikai közös munka során. (Fotó: AFP/DÉL-KOREAI VÉDELMI MINISZTÉRIUM)
Az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszere (ATACMS) rakétát lő ki a Keleti-tengerbe egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat során. Fotó: AFP

Az MGM–140 Army Tactical Missile System (röviden ATACMS) kis hatótávolságú, inerciális irányítórendszerrel ellátott harcászati ballisztikus rakéta. Az 1980-as évek végén a Ling-Temco-Vought (LTV) vállalat fejlesztette, amely később felvásárlások révén a Lockheed Martinhoz került. A szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel ellátott fegyver egyes változatainak hatótávolsága eléri a háromszáz kilométert. A rakétát a lánctalpas M270 MLRS, valamint a gumikerekes M142 HIMARS rendszerből lehet indítani. Egy indítójármű egy rakétát tartalmazó hordozó-indító konténerrel rendelkezik. 1991-ben rendszeresítették az Egyesült Államok fegyveres erőinél. A rendszer első harci alkalmazására az 1991-es Öböl-háborúban került sor. 2023 őszétől az Ukrán Fegyveres Erők is alkalmazzák, 2024 márciusában pedig a nagyobb hatótávolságú változat is megjelent Ukrajnában.

A Fekete-tenger vizein a Krím félsziget felé tartó, legénység nélküli ukrán haditengerészeti hajókat észleltek. A három, személyzet nélküli járművet a Fekete-tengeri Flotta haditengerészeti légierejének szabványos fegyvereivel megsemmisítettek – tette hozzá a védelmi minisztérium.

Ukrajna rendszeresen lövi az orosz határvidékeket, dróncsapásokat és szabotázsakciókat indít. A légvédelmi rendszerek azonban a legtöbb drónt megsemmisítik.

Volodimir Zelenszkij (b) ukrán elnök köszönti Antony Blinken amerikai külügyminisztert 2024. május 14-i kijevi találkozójuk előtt. Fotó:AFP

Az egyre fölényesebbé váló orosz nyomás hatására az Antony Blinken által vezetett külügyminisztérium vezetésével heves vita folyik az amerikai adminisztráción belül az USA által szállított fegyverek orosz területeken való felhasználásáról szóló tilalom enyhítéséről, amely lehetővé tenné az ukránoknak, hogy az Oroszországon belüli rakéta- és tüzérségi kilövőhelyeket is elérjék – írja a The New York Times.

Kijev hónapok óta támadásokat intéz orosz hajók, olajipari létesítmények és erőművek ellen, de ezt nagyrészt ukrán gyártmányú drónokkal teszi, amelyek nem rendelkeznek az amerikai fegyverek erejével és sebességével, írta lapunk korábban.

 

Borítókép: Az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszere (ATACMS) rakétát lő ki a Keleti-tengerbe egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat során (Fotó: AFP)
 



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.