Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Az USA engedélyt adhat fegyverei orosz területen való felhasználására

A kijevi kijózanító látogatása után Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra ösztönzi Joe Bident, hogy oldja fel az amerikai fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat.

Forrás: The New York Times2024. 05. 23. 17:36
U.S. Secretary of State Antony Blinken visits Ukraine
Zelenszkij ukrán elnök és Antony Blinken (R) amerikai külügyminiszter megbeszélést tart Kijevben, Ukrajnában 2024. május 14-én. Fotó: Handout Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azóta, hogy amerikai fegyvereket kezdtek szállítani Ukrajnába, Joe Biden elnök egy tilalomhoz mindig ragaszkodott: Volodimir Zelenszkij elnöknek bele kellett egyeznie, hogy soha nem lövi ki azokat Oroszország területére, a háború eszkalációjának elkerülése érdekében.

Azonban a konszenzus azóta megingott ez ügyben, az Antony Blinken által vezetett külügyminisztérium vezetésével heves vita folyik az adminisztráción belül a tilalom enyhítéséről, amely lehetővé tenné az ukránok számára, hogy rakéta- és tüzérségi kilövőhelyeket lőjenek orosz területekre – írja a The New York Times.

Az Antony Blinken által szorgalmazott javaslat az amerikai külügyminiszter múlt heti kijevi látogatása után született meg, de egyelőre még nem pontos és az sem világos, hogy Biden belső köréből mennyien támogatják. Az amerikai lap kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a háború további folytatására nagy hatással bíró javaslatot hivatalosan még nem is mutatták be az elnöknek, aki talán e téren a legóvatosabb.

A külügyminisztérium szóvivője, Matthew A. Miller sem kívánt nyilatkozni az Ukrajna-politikával kapcsolatos belső tanácskozásokról. 

Az ezeken résztvevő tisztviselők szerint Blinken álláspontja az orosz haderő jelentős sikerei és az egyre fokozódó háború miatt változott.

Az orosz fegyveres erők közvetlenül a határ túloldalán, Északkelet-Ukrajnában helyeztek el fegyvereket, és Harkivra célozták azokat – tudván, hogy az ukránok arra amerikai drónokkal és fegyverekkel nem tudnak válaszolni, írja a lap.

Kijev hónapok óta támadásokat intéz orosz hajók, olajipari létesítmények és erőművek ellen, de ezt nagyrészt ukrán gyártmányú drónokkal teszi, amelyek nem rendelkeznek az amerikai fegyverek erejével és sebességével. Az oroszok pedig egyre gyakrabban lövik le ezeket a kevésbé modern ukrán drónokat és rakétákat köszönhetően a továbbfejlesztett elektronikus hadviselési technikáknak.

Nem bátorítottunk és nem tettünk lehetővé csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút.

adott korábban kitérő választ Antony Blinken arra vonatkozóan, az USA megengedi-e, hogy amerikai fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, de megismételte, hogy az USA elvileg nem ellenzi az Oroszország elleni csapásokat sem.

Közben egyre több nyugati ország ad engedélyt oroszországi célpontok elleni támadásra.

Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni. Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere pedig azt mondta, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. 

Borítókép: Zelenszkij ukrán elnök és Antony Blinken (R) amerikai külügyminiszter megbeszélést tart Kijevben, Ukrajnában 2024. május 14-én (Fotó: Anadolu/AFP/ Handout) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.