Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szijjártó Péter: Az európai vezetők őrült ötletekkel próbálják elterelni a figyelmet a saját kudarcukról

Egyes nyugat-európai vezetők őrültebbnél őrültebb ötletekkel próbálják elterelni a figyelmet az eddigi politikájuk kudarcáról és saját felelősségükről, s még az sem érdekli őket, hogy ezzel veszélybe sodorják az egész kontinenst – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

2024. 05. 29. 21:59
Fotó: Halasz Gabor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető egy kampányeseményen arról számolt be, hogy közeleg az európai parlamenti választás, egyfajta végső visszaszámlálás hangulat érződik Brüsszelben, amit tanúsít a hétfői külügyi tanácsülésen lezajlott vita hevessége is. 

Úgy vélekedett, hogy azok is felismerték, hogy június 9. valóban vízválasztó lehet, akik az elmúlt két és fél év európai háborús politikáját csinálták, és rájöttek, hogy óriásit bukhatnak. 

Szerintem mindenki látja, érzi, tapasztalja, hogy az európai vagy brüsszeli válasz az ukrajnai háborúra teljes kudarcot vallott. Ez az európai emberek mindennapi életének szintjén érezhető károkozásban jelent meg 

– mondta. Majd kijelentette, hogy az európai intézkedések gazdaságilag a szankciókra, politikailag pedig a háború kiterjesztésére épültek. És szavai szerint ez hatalmas károkat okozott a kontinens gazdaságának, csak Magyarországnak például négyezermilliárd forinttal többet kellett fizetnie az energia importjáért. „Ezért nem lehetett beruházásokat, fejlesztéseket csinálni, nem lehetett az emberek életének jobbítására költeni” – sorolta. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy ha most elismernék az európai vezetők, hogy „bocsánat, ez rossz út, térjünk át a másikra”, az rögtön felvetné a felelősségre vonás kérdését. „Ezt el akarják kerülni, s látják azt, hogy itt június 9-én bizony van sansz arra, hogy legyen egy békepárti fordulat Európában, és a fenébe elküldjék azokat, akik az elmúlt két és fél év alatt olyan intézkedéseket hoztak, amelyek a háború kiterjedésének veszélyével jártak, amik az európai gazdaságot gyakorlatilag egy formahanyatlásos állapotba tették” – húzta alá. 

Ezt el akarják kerülni, borzasztóan idegesek, és őrült ötleteket hoznak elő. Ha valaki ideges, akkor őrült ötletei vannak 

– fogalmazott. Ezek kapcsán felidézte a nyilatkozatokat, amelyek nyugati katonák Ukrajnába küldéséről, atomfegyver bevetéséről és a sorkatonaság bevezetéséről szóltak. 

Rámutatott, hogy a katonák küldése könnyedén egy harmadik világháborúba torkollhatna, a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó megjegyzésekre reagálva pedig Oroszország hadgyakorlatba kezdett taktikai atomfegyverek bevetésével kapcsolatban. 

Az európai sorkötelezettséggel összefüggésben pedig azon véleményének adott hangot, hogy ezzel a már elviselhetetlen mértékű ukrán emberveszteségeket kívánhatják pótolni. 

Mi azért nem most jöttünk le a falvédőről. Pontosan tudjuk, hogy van ez, mit fognak mondani, mi lesz a következő mondás, hogy hát az megy előbb, aki közel van. És akkor majd ott leszünk, hogy magyar fiúk és magyar lányok, a magyar fiatalok menjenek harcolni egy olyan háborúba, amihez az égegyadta világon semmi közünk nincsen 

– mondta. A miniszter leszögezte, hogy bár az európai politikusok egy jelentős része azt hangoztatja, hogy Ukrajna értünk is harcol, ez nem igaz, ugyanis Ukrajna valóban hősiesen harcol a túlerővel szemben, de egyedül saját magáért. 

„Egyetlen európai uniós tagállamot sem támadott meg senki, egyetlen NATO-tagállamot sem támadott meg senki. Tehát miért kelene értünk harcolnia bárkinek is?” – tette fel a kérdést. 

Tehát mi a helyzet? Ezek a nyugat-európai vezetők egyfajta háborús pszichózisba kerültek, elrontották a választ, kárt okoztak Európának, a felelősségre vonást el akarják kerülni, és a legjobb védekezés pedig a támadás, mennek előre az őrültebbnél őrültebb ötletekkel, csak hogy így eltereljék a figyelmet a saját felelősségükről 

– összegzett. „És még az sem érdekli őket, hogy közben veszélybe sodorják az egész kontinenst és gyakorlatilag a fél világot, például a nukleáris háborús fantáziákkal” – fűzte hozzá. 

„Európában csak akkor változik meg ez a helyzet, ha politikai változás jön létre. Politikai változást pedig Európában leghamarabb az európai parlamenti választáson lehet elérni, ott lehet egy olyan jobboldali fordulatot előidézni, amelynek nyomán a békepárti képviselők száma olyan mértékben meg tud nőni, hogy a háborúpártiakat háttérbe tudják szorítani” – közölte.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.