Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Újabb orosz üzenet érkezett a Robert Fico elleni merénylet után

Európának üzent a Telegramon Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese annak kapcsán, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen merényletet követtek el.

2024. 05. 16. 11:55
Rendõrautók a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete elõtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lõfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. Fico több lövést kapott a mellkasán és a gyomrán. A politikus állapota életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó mûtét. MTI/AP/Erdõs Dénes Fotó: Erdős Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meglepő-e, hogy évtizedek óta először merényletet követtek el Európában egy Oroszországgal kapcsolatban józanul gondolkodó politikus ellen?” – tette fel a kérdést Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján, aki arra reagált, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnököt többször meglőtte egy 71 éves lévai férfi a szlovákiai Nyitrabányán.

Robert Ficót életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol órákon keresztül küzdöttek az életéért, mielőtt sikerült stabilizálni az állapotát.

Dmitrij Medvegyev leszögezte, hogy Fico

semmiképpen sem oroszbarát, csak pragmatikus és nem ruszofób. Fico, akivel 2008 óta tartom a kapcsolatot, az európai blokk azon részét képviseli, amely nem veszítette el a kapcsolatot a valósággal, és nem akarja, hogy polgárai szürke radioaktív hamuvá váljanak. Természetesen ő volt a célpont. Csak egy maroknyi ilyen ember van Európában. És nekik a saját biztonságukra kell figyelniük. Igen, a támadás elkövetője egy értelmiségi marginalizált ember. Ő Gavrilo Princip fordítottja. De amit tett, az az új Európa kvintesszenciája – idióta, ruszofób, vazallusszerű, féktelen és teljesen fejetlen. Nem hajlandó felismerni alapvető dolgokat. Készen arra, hogy polgárait az öncélú amerikai politika kemencéjébe dobja. Az aljas degeneráltak Európája, akik nem ismerik a történelmüket

– fogalmazott Medvegyev. Megjegyezte azt is, hogy Emmanuel Macron francia elnöknek, Rishi Sunak brit miniszterelnöknek, Olaf Scholz német kancellárnak és Ursula von der Leyennek – akik nem békepártiak – még nem kell féltenie a bőrét, legalábbis egyelőre. Medvegyev végül mihamarabbi felépülést kívánt Robert Ficónak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a merényletet követően megjelent egy videófelvétel, amelyen a szlovák miniszterelnök merénylője arról beszél, hogy azért lőtte meg Ficót, mert nem értett egyet a politikájával.

Borítókép: Rendőrautók a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Erdős Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.