Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Világháborús bejelentést tett az uniós védelmi miniszter

Észtország védelmi minisztere a közösségi oldalán arról ír, hogy a több lőszer és a hatékonyabb légvédelem mellett Ukrajnának orosz területeken lévő katonai célpontokat kellene támadnia.

2024. 05. 29. 12:09
Rusztem Umerov (L) ukrán védelmi miniszter kezet fog Hanno Pevkur észt védelmi miniszterrel a délnyugat-németországi Ramstein légitámaszponton, amikor személyesen találkoznak az ukrán védelmi kapcsolattartó csoporttal 2023. szeptember 19-én Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lőszer és a légvédelem mellett két dolog segíthet Ukrajnának abban, hogy elérje a fordulópontot a háború megnyeréséhez: Az ukrán harcosok kiképzésének növelése, valamint hogy Ukrajna csapást mérhessen katonai célpontokra Oroszországban

– írta a közösségi oldalán Hanno Pevkur.

Kaja Kalla, Észtország miniszterelnöke korábban kijelentette: – A gyengeség provokálja Oroszországot, nem az erő. A balti ország korábban azt is hangoztatta, hogy az ukrajnai erők kiképzésének segítése saját területén – ellentétben Európa más részeivel – nem lenne eszkaláció

– Már vannak olyan országok, amelyek saját kockázatra helyben képezik ki az ukrán erőket – mondta Kallas. 

A kormányfő ezt annak ellenére jelentette ezt ki, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz vezérkar többször is leszögezte: ha nyugati katonák jelennek meg Ukrajnában az orosz–ukrán háborúban, az egyenlő lenne egy világháború kirobbanásával.

Az elmúlt napokban több cikk is megjelent a nemzetközi sajtóban arról, hogy Észtország katonákat küldhet Ukrajnába. Az EU-tagország, vele együtt a NATO ezáltal belekeveredhet az orosz–ukrán háborúba. Tallinn tervei között szerepel, hogy nem harci tevékenységet átvéve kiváltsanak ukrán erőket, amelyek így a frontra mehetnek.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az észt hadsereg már hónapokkal ezelőtt belső megbeszéléseket folytatott arról, hogy csapatait Nyugat-Ukrajnába küldheti, távol a frontvonalaktól, hogy átvegyenek néhány nem harci küldetést, hogy felszabadítsák az ukrán csapatokat.

 

Borítókép: Rusztem Umerov (b) ukrán védelmi miniszter kezet fog Hanno Pevkur észt védelmi miniszterrel a délnyugat-németországi Ramstein légitámaszponton, amikor személyesen találkoztak az ukrán védelmi kapcsolattartó csoporttal 2023. szeptember 19-én (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.