Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

A húszik vörös-tengeri bázisára mértek csapást az amerikai–brit erők

Amerikai–brit erők legkevesebb hat légicsapást mértek Hodeida kikötővárosának nemzetközi repülőterére és további négyet a vörös-tengeri Kamaran-szigetre − közölte hétfőn a jemeni húszi felkelők üzemeltette al-Maszirah televízió.

Forrás: MTI2024. 06. 18. 6:47
A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők
A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán támogatását élvező húszi milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. 

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira február óta, de ez az első alkalom, hogy Kamaran szigetét is lőtték.

A mostani csapásokkal az amerikai–brit erők arra adtak választ, hogy a jemeni lázadók első ízben vetettek be sikeresen haditengerészeti drónokat és rakétákat a múlt héten, komoly károkat okozva a Verbena és a Tutor nevű teherhajókban. A két hajót a legénységeik elhagyták, azóta sodródnak, katonai és biztonsági szakértők szerint a Tutor elsüllyedhet.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya azt állítja, hogy a húszik Kamaran szigetet és a közeli Szalif kikötőjét használják a Vörös-tengeren elkövetett támadásaikhoz, illetve az ottani sóbányákban rejtegetik rakéta- és drónarzenáljukat.

 

Borítókép: A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.