Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A túszalkuról tárgyalt Jeruzsálemben az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti túszalkuról és fegyverszünetről tárgyalt hétfőn Jeruzsálemben.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 8:16
Az izraeli kormány sajtóirodájának képén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Jeruzsálemben 2024. június 10-én
Az izraeli kormány sajtóirodájának képén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Jeruzsálemben 2024. június 10-én (Fotó: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Amos Ben Gershom)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Blinken nyolcadszor látogatott Izraelbe a Hamász október 7-i terrortámadása óta, ahol ezúttal a másfél hete bemutatott, háromszakaszosra tervezett tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről tárgyalt az izraeli vezetőkkel.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy jelenleg a Hamászra gyakorol nyomást a feltételek elfogadása érdekében. Jeruzsálemben a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését is szorgalmazta, s a gázai övezeti hadműveletek idején a civilek lehető legnagyobb védelmének fontosságát hangsúlyozta.

Blinken megbeszélést tartott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a jeruzsálemi kormányfői hivatalban, amely közölte, hogy a tárgyaláson részt vett Ron Dermer stratégiai ügyek minisztere, Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Derek Chollet, Blinken tanácsadója.     

Joe Biden amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy külön megállapodást hoz létre a Hamásszal csak az amerikai állampolgárságú öt élő és három halott túsz átadásáról, amennyiben a százhúsz élő, illetve halott izraeli átadásáról folyó tárgyalások Izrael és a Hamász között zsákutcába jutnának.

Izrael örömmel fogad minden olyan kísérletet, amely az elraboltjaink kiszabadítására irányul

− közölte erről a tervről a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal hétfő délután.

Az amerikai diplomácia vezetője találkozik többek közt Jiszrael Katz külügyminiszterrel, Joáv Galant védelmi miniszterrel, de Beni Ganzzal, a Nemzeti Tábor párt vezetőjével, aki vasárnap lépett ki a kormányból, valamint Jaír Lapiddal, az ellenzék vezetőjével is.     

Blinken korábban Kairóban járt, ahol Egyiptom elnökével, Abdel-Fattah esz-Szíszivel megvitatta a tűzszünet és túszalku megállapodásának erőfeszítéseit, valamint tárgyaltak a válságba jutott egyiptomi–izraeli kapcsolatok megoldásáról, illetve a Gázai övezet és Egyiptom közötti határátkelő megnyitásának kérdéséről Rafahban.

Borítókép: Az izraeli kormány sajtóirodájának képén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Jeruzsálemben 2024. június 10-én (Fotó: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Amos Ben Gershom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.