Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Az Amazon is részese lehet az orosz–ukrán háborúnak?

Súlyos vádak érték az Amazon nevű amerikai céget: egy volt alkalmazott ugyanis azt állította, hogy – megsértve a brit szankciókat – a vállalat arcfelismerő technológiát adott el Oroszországnak, már az orosz–ukrán háború alatt. Charles Forrestet már korábban elbocsátották, állítása szerint azért, mert leleplezte a vállalat tevékenységét.

Forrás: Financial Times2024. 06. 08. 8:40
Az Amazon amerikai elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalat logója. Fotó: Friedemann Vogel Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas a botrány az Amazon körül, az amerikai vállalatról ugyanis olyan hírek terjednek, hogy az orosz–ukrán háború alatt eladta Moszkvának a Rekognition nevű arcfelismerő technológiát – számolt be pénteken a Financial Times brit gazdasági lap a cég egy volt alkalmazottjára, Charles Forrest állításaira hivatkozva.

Az ügyet ráadásul bíróságra is vitték, miután az Amazon volt munkavállalója azt mondta, igazságtalanul bocsátották el, álláspontja szerint közrejátszott ebben, hogy 2022 novembere és 2023 májusa között leleplezte a vállalat Oroszországgal kötött üzleteit. Mint mondta, a program az állambiztonsági szolgálatokhoz került, már azután, hogy az Egyesült Királyság bevezette az oroszellenes szankciókat.

Forrest közlése szerint a Rekognitionról 2020-ban született megállapodás az orosz VisionLabs céggel, melyhez egy Hollandiában bejegyzett „fedőcégen keresztül” tervezték eljuttatni.

Az Amazon azonban tagadja, hogy Forresttől igazságtalanul váltak volna meg, valamint azt is, hogy a Rekognition szoftvert eladták volna a keleti nagyhatalomnak. „Úgy gondoljuk, az állítások nem megalapozottak, és várjuk, hogy ezt jogi eljárás során bizonyítsuk” – osztotta meg a cég álláspontját egy szóvivő. Az Amazon továbbá arra is rámutatott, a férfit „súlyos kötelezettségszegésért” bocsátották el – például a szerződésben foglalt munkaidő megszegése, találkozóktól való távolmaradás miatt, emellett e-maileket sem válaszolt meg.

Borítókép: Az amerkai Amazon elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalat logója (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.