Kudarcba fog fulladni Zelenszkij békecsúcsa – ismerte el a svájci elnök

Viola Amherd szerint a sikerhez mindkét félre szükség van a tárgyalóasztalnál.

Forrás: MTI2024. 06. 07. 10:44
ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. június 2-án. Fotó: Sintaro Taj
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni – jelentette ki Viola Amherd svájci államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban pénteken megjelent írásában.

Oroszország nem lesz ott a június 15-én és 16-án tartandó Ukrajna-konferencián, amelyen több mint nyolcvan ország képviselője lesz jelen, hogy tanácskozzon arról, miként lehetne tartós békét elérni Ukrajnában és lezárni a több mint két éve Oroszország által indított háborút.

Moszkva korábban úgy nyilatkozott, még akkor sem venne részt a konferencián, ha meghívták volna.

„Oroszország részt vehetne majd egy következő konferencián” – vetette fel a svájci államfő. Viola Amherd arra is kitért, hogy a konferencián nem a szó szűkebb értelmében vett békéről lesz szó, hanem „csak” humanitárius kérdésekről, nukleáris biztonságról, a szabad hajózásról és az élelmiszerbiztonságról. Elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában. „A bizalomépítésre törekszünk, és megoldásokat próbálunk találni azokra a kérdésekre, amelyek fontosak a civil lakosság számára, illetve nagy jelentőségük lesz később a békekötésnél is” – írta a svájci államfő.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. június 2-án (Fotó: MTI/EPA/The Straits Times/Sintaro Taj)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.