Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Életveszélyes lehet az egyik nagyon egészségesnek hitt természetes édesítőszer

Érdekes adatok a cikkben.

Forrás: CNN2024. 06. 17. 14:54
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A xilit tesztelésekor jöttek rá a tudósok, hogy az édesítő majdnem kétszeresére növeli a szívroham és a stroke kockázatát, ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt belőle – adta hírül a CNN.

A kutatók 1157, szívvizsgálaton átesett ember vérmintáját vizsgálták, de 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata. A kutatás szerint akik nagy mennyiségben fogyasztottak xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.

A tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen arról beszélt, hogy amikor egészséges önkénteseknek adtak xilittartalmú italt, azt figyelték meg, hogy a vér xilitszintje az ezerszeresére emelkedett. Ehhez képest a cukortartalmú üdítőknél átlagosan 10-20 százalékos glükózszint-emelkedés jellemző. 

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az aszpartám körül sincs minden rendben, erről alább többet olvashat. 

A xilit – másik nevén nyírfacukor – egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amelyet számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és fogyasztási cikkben, így rágógumiban és fogkrémben is használnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.