Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Észak-Korea olyan ballisztikus rakétát tesztelt, amellyel egyszerre több országot is támadhat

Észak-Korea sikeresen hajtott végre több robbanófejjel ellátott rakéták teljesítményének ellenőrzésére irányuló tesztkilövést – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön.

Forrás: MTI, DW2024. 06. 27. 9:29
Borítókép: A kilövésről készült kép, amelyet a KCNA hírügynökség adott ki 2024. június 27-én. (Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP) THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állítás ellentétes a dél-koreai és az amerikai hadsereg szerdai bejelentésével. A két ország megfigyelései szerint a rakéta már a levegőben felrobbant, így Phenjan rakétakilövési kísérlete meghiúsult.

A KCNA közlése szerint azonban a szerdai kísérlet során Észak-Korea rakétakilövésekért felelős szervezete „a különálló robbanófejek szeparálásáért és irányításáért végrehajtott tesztjét sikeresen kivitelezte”.

Phenjan tesztjének célja a MIRV technológia képességének bebiztosítása volt, ami lehetővé teszi, hogy egy rakéta segítségével több, egymástól függetlenül mozgó robbanófejjel különböző célpontokat érhessenek el. A MIRV technológia fejlesztése Észak-Korea 2021-ben indított ötéves tervének része.

A három robbanófejet sikeresen a különálló célpontok felé irányították, a rakétáról leválasztott csali pedig a légelhárító radar szerint hatékonynak bizonyult – tette hozzá a KCNA.
Szöul korábban azt jelezte, hogy Phenjan nagy valószínűséggel hiperszonikus rakétát lőtt ki, ám Észak-Korea közleménye szerint a tesztkilövésben egy „középhatótávolságú, szilárdüzemanyag-meghajtású ballisztikus rakétát vetettek be”.

A dél-koreai vezérkar szóvivője sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Phenjan állítása a sikeres tesztkilövésről „csupán megtévesztés és túlzás”, a KCNA által közölt képek pedig nagy valószínűséggel vagy manipuláltak, vagy egy korábbi kilövésről készültek.

Dél-Korea és az Egyesült Államok is elítélték Észak-Korea cselekedetét, amellyel megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókat.

Borítókép: A kilövésről készült kép, amelyet a KCNA hírügynökség adott ki 2024. június 27-én (Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.